Srbija

25.08.2017. 13:20

NE

Autor: Nova Ekonomija

Uz podršku inspekcija do bezbednijeg rada na visokim temperaturama

Srbija

25.08.2017. 13:20

Prema podacima Inspektorata za rad ovoga leta uprkos temperaturama koje su često prelazile i 40 stepeni, nije prijavljena nijedna povreda nastala kao posledica rada na otvorenom u ekstremnim vremenskim uslovima. 

Podatak je naročito interesantan ako se zna da letnje vrućine i česte temperature i preko 40 stepeni celzijusa nisu smanjile obim građevinskih aktivnosti. 

U Srbiji trenutno na preko 10.000 gradilišta, od kojih je svako deseto u Beogradu, radi više od 60.000 građevinskih radnika. Inspektori Inspekcije za rad i ovoga leta su aktivno konrolisali da li poslodavci primenjuju sve mere zaštite i tako dali svoj doprinos povećanjuž bezbednosti zaposlenih.

„Inspektori rada nastaviće da ukazuju poslodavcima na značaj primene svih preventivnih mera, vezanih za rad na otvorenom, tako da će tokom avgusta i septembra 2017. godine, učestalo preventivno kontrolisati gradilišta i sve koji svoju delatnost obavljaju na otvorenom, sa krajnjim ciljem da se otklone rizici po zdravlje i bezbednost zaposlenih“, izjavila je Maja Ilić, načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove u Inspektoratu za rad.

Inspektori deluju savetodavno

Nedavnim stupanjem na snagu i primenom Zakona o inspekcijskom nadzoru uloga inspektora je promenjena i oni sada deluju najpre savetodavno. Tako je i inspekcija rada pre kažnjavanja onih najupornijih, prvo radila na edukaciji zaposlenih i posodavaca, upućujući ih na „Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama“ koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pokazatelj sve većeg značaja prevencije u radu inspekcijskih službi je i podatak da je Inspekcija rada je u prvih šest meseci 2017. godine izvršila ukupno 25.653 inspekcijskih nadzora od čega 22.502 preventivnih. Akcenat na novoj preventivnoj ulozi i upravljanju rizicima, umesto na kažnjavanju kao svrsi inspekcijskog nadzora, omogućen je Zakonom o inspekcijskom nadzoru, koji je donet 2015. godine. 

U ovaj zakon su ugrađene preporuke Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i njime uveden niz savremenih standarda u inspekcijskom nadzoru, što je uticalo na njegovu delotvornost i unapredilo uslove poslovanja u Srbiji.

Tokom preventivnih poseta gradilištima inspekcije su fokus stavljale na sprečavaje i otklanjanje nepravilnosti u radu, te informisanje poslodavaca o načinima kako otkloniti propuste.

Pojačani nadzori na gradilištima

Pojačani inspekcijski nadzor gradilišta širom Srbije tokom leta 2017. godine, između ostalog završavao se nalozima da se radnicima obezbedi dovoljna količina vode za piće, kao i odgovarajući prostor za odmor.

Smernice Ministarstva rada donose niz preporučenih organizacionh i tehničkih mera koje podrazumevaju češće pauze, dovoljne količine vode, mesto za odmor i uklanjanje sa sunca, preraspodela obavljanja poslova, tako da se fizički zahtevniji poslovi obavljaju u toku hladnijeg dela dana. Osim toga, preporučeno je i izbegavanje rada od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava radni proces, kao i niz aktivnosti osposobljavanja zaposlenih, odnosno njihovo upoznavanje sa rizicima po zdravlje, simptomima bolesti i njihovom prevencijom. 

Inače, prema zakonskim propisima, svaka radna aktivnost na otvorenom sa temperaturum preko 36 stepeni celzijusa smatra se radom u nepovoljnim uslovima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.