Srbija

12.09.2017. 15:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Sloga: Minimalac od 143 dinara je nastavak života u siromaštvu

Srbija

12.09.2017. 15:55

Minimalna cena rada od 143 dinara po satu za Udružene sindikate Srbije Sloga predstavlja očekivani nastavak života u bedi i siromaštvu i nije produkt dogovora socijalnih partnera u Socijalno – ekonomskom savetu Srbije (SES), već isključivo odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji prikriveno metodom kancelara nastavlja da upravlja vladom i državom, mimo svojih ovlašćenja, direktno kršeći Ustav Srbije, navodi se u saopštenju tog sindikata.

„Jedan od očiglednih dokaza toga je da zakazana konferencija za štampu Socijalno – ekonomskog saveta nakon sednice nije održana, ali je najavljeno da će se večeras građanima putem državne televizije u direktnom prenosu obratiti predsednik države, koji će očigledno komentarisati o minimalcu i odluci da se od 2018. godine on poveća za 13 dinara po satu“, piše u saopštenju.

Sa tim povećanjem u vidu „zvučnih 10 odsto“, kažu oni, većina radnika u Srbiji će nastaviti sa pukim preživljavanjem, budući da je sadašnji minimalac od 130 dinara po satu toliko mizeran, da ga je prosto nemoguće komentarisati, naročito što su i prosečne plate srpskih radnika u odnosu na druge države u Evropi najniže, pa čak i niže od većine afričkih zemalja.

„Posebno zabrinjava da se statistika prosečne zarade u Srbiji i broj zaposlenih fingiraju na način kojoj vlasti odgovara, bez ikakve moguće kontrole i provere istinitosti, dok su debate o objektivnom i stvarnom socijalnom položaju radnika postale nemoguće, jer se svaka dobronamerna kritika po inerciji doživljava kao kritizerstvo, napad na vlast i samu državu“, kažu u tom sindikatu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.