Srbija

13.09.2017. 11:18

Autor: Nova Ekonomija

Ružić: Finansijski problemi lokalnih samouprava posledica neodgovornosti

Srbija

13.09.2017. 11:18

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da su finansijski problemi Kragujevca i još nekih lokalnih samouprava, posledica nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja lokalnih vlasti decenijama unazad, ističući da se sada traži sistemsko rešenje za taj problem.

„U Vladi Srbije smo svesni situacije i efekata koje ona ima na javne finansije i privredni rast. Kao i u drugim situacijama, ne odlažemo rešenje, već tražimo ono koje će na sistemski način da uredi ovu oblast“, kazao je Ružić nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem. 

Ružić je rekao da se mnoge opštine i gradovi, kao i Kragujevac, susreću sa problemom budžetskog deficita, prezaduženosti i nemogućnošću da servisiraju redovne obaveze, kao i da su veliki „napori ljudi koji danas vode brigu o Kragujevcu da održe finansijsku stabilnost, sprovedu reorganizaciju i racionalizaciju“. 

„Ali nije suština da se gradonačelnici i predsednici opština snalaze, već da utvrdimo sistemsko rešenje koje će obezbediti dugoročnu stabilnost i izvesnost“, naglasio je Ružić. 

On je objasnio da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema nadležnost da ovo pitanje reši samo, ali zajdeno sa drugim ministarstvima, ima aktivnu ulogu u traženju rešenja. 

„U ovom procesu važno je da komuniciramo i sa lokalnim samoupravama. To nam omogućava da bolje sagledamo situaciju i da rešenja do kojih dođemo ne budu jednostrana“, kazao je Ružić. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.