Priče i analize

14.09.2017. 16:42

Nataša Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

VIDEO Najbolji baristi se takmičili ko će napraviti vrhunsku kafu

Međunarodno takmičenje barista za 2017. godinu održano je juče u Šimanovcima, u organizaciji Strauss Coffee, u okviru koje posluje Strauss Adriatic. Sedmoro najboljih barista iz Nemačke, Izraela, Ukrajine, Poljske, Rumunije, Rusije i Srbije pokazali su svoje umetničke veštine u pripremi vrhunskog espresa, napitaka sa mlekom i specijaliteta od kafe. 

Ove godine fokus takmičenja je bio jedinstveni Latte Art, a baristi su kroz tradicionalni Latte art i „free pour“ tehniku još jednom pokazali da su crteži u šoljicama kafe zaista posebna vrsta umetnosti.

Takmičari su bili ocenjivani po ukusu napitka, prezentaciji, tehničkim veštinama i umetničkom prikazu. Svako od barista služio je po dva dekorisana napitka iz sve tri takmičarske faze senzornim i tehničkim sudijama za samo 12 minuta.

Sedmočlani internacionalni žiri je titulu najboljeg bariste međunarodnog Strauss Coffee takmičenja 2017, dodelio Kristofu Pičeti iz Poljske. Drugo i treće mesto, zauzeli su baristi Jasmina Stamenić iz Srbije i Lucijan Enea iz Rumunije. 

Na čelu žirija bio je Šaj Baniel iz Izraela, čije je treninge prošlo desetine hiljada barista.

„Konkurencija je bila jaka, svi takmičari su veliki profesionalci. Uživao sam u druženju, maestralnim izvođenjima u pripremi napitaka i u čitavoj atmosferi takmičenja koje je odlično organizovao Strauss Adriatic. Sviđaju mi se Srbija i Beograd. Beograda je grad gostoljubivih i vedrih ljudi, koji znaju istinski da uživaju u kafi“, rekao je pobednik takmičenja, barista iz Poljske, Kristof Pičeta.

Iz kompanije Strauss Adriatic istakli su da su na takmičenju učestvovali odlični baristi koji su, inače, zaposleni  u kompaniji Strauss Coffee. Prošle godine takmičenje je organizovano u Nemačkoj, a pobednik je bio naš barista Marko Maksimović, koji je ove godine bio član žirija

Posetioci su i ovog puta imali priliku da vide kako najbolji baristi svoju emociju i strast prenose u šoljicu kafe. 

A Strauss Coffee je organizacijom ovogodišnjeg takmičenja još jednom dokazao da ljubav prema kafi i načinu njenog konzumiranja nema granice, poručili su iz kompanije Strauss Adriatic.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.