Vesti iz zemlje

19.09.2017. 21:21

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd peticijom protiv naplate ulaza na Kalemegdan

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd pozvala je danas građane da potpišu peticiju protiv eventualne naplate ulaza na Kalemegdan i time, kako se navodi, naprave „prvi korak ka odbrani Kalemegdana od bahatih gradskih moćnika“.

Inicijativa je u saopštenju navela da Kalemegdan „mora ostati javan“ ali i da građani „neće mirno gledati kako se ovo kulturno-istorijsko dobro neprocenjive vrednosti za Beograd i Srbiju privatizuje, ogradjuje i otudjuje pod izgovorima navodne štednje ili zarade od turizma dok se novac gradjana rasipa na muzičke fontane, megalomanske jarbole i subvencije komeracijalnim projektima Beograda na vodi“.

„Kalemegdan pripada svim građanima Beograda i njegovim posetiocima, bez obzira na njihovu materijalnu sposobnost“, piše u saopštenju.

Građani peticiju mogu potpisati na sajtu https://www.peticije24.com/kalemegdan_pripada_svima kao i na Fejsbuk grupi.

Ranije je gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić demantovala navode pojedinih medija da će ulaz na Kalemegdan biti naplaćivan.

„Nedopustivo je da je nešto što je bilo na razini razgovora i ideje, u medijima preneto kao odluka. Naprosto je bilo reči o tome da je u svetu to česta praksa, ali odluka o tome neće zavisiti od preduzeća koje se o tvrdjavi stara niti od bilo čijih afiniteta“, navela je Ivona Jevtić, a preneo Beoinfo.

Ideju o naplaćivanju ulaza na Kalemegdan odbacio je i beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) koji je naveo da taj park „kao nacionalno blago i jedan od simbola Beograda“, treba da bude dostupan svim građanima Beograda, Srbije i turistima.

„Dok god Srpska napredna stranka ima većinu u Skupštini Beograda, takva odluka neće biti doneta“, naveli su naprednjaci u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.