Iako gotovo svakodnevno koristimo neke kuhinjske aparate, kada ne vidimo nečistoću golim okom često zaboravimo da je potrebno da ih održavamo. Kuvalo za vodu je jedna od najčešće korišćenih sprava, koju ima gotovo svako domaćinstvo, a neretko se zaboravlja na kamenac koji se jako brzo uhvati.
Kako se stvara kamenac?
U vodi postoje minerali i soli, u različitim veličinama. Neke od njih, kalcijumske i magnezijumske, stvaraju tvrd talog tokom ključanja. Što znači, što više soli je u vodi, više kamenca se pojavi. Filterima može samo da se uspori stvaranje kamenca, ali ne i spreči.
Svi proizvođači čajnika, bokala, kuvala preporučuju posebna sredstva za uklanjanje kamenca koja mogu da se pronađu u svim prodavnicama. Međutim, podelićemo pet brzih trikova za uklanjanje kamenca običnim sastojcima iz kuće.
Čišćenje kamenca sirćetom
Bilo koje sirće dolazi u obzir – vinsko, jabukovo ili alkoholno. Ovaj metod čišćenja nije štetan po zdravlje i brzo otapa kamenac tako da možete očistiti sve površine. Celu šolju sirćeta sipajte u kuvalo i ostavite da ostoji 20-ak minuta. U slučajevima debljeg sloja kamenca, ostavite sirće par sati.
Drugi način čićenja sirćetom jeste da sipate 1 l vode i 100 ml sirćeta u bokal i uključite da provri. Nakon toga isključite ga i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim ponovite postupak, ostavite da odstoji 20 minuta i sve prospete i očistite.
Čišćenje sodom bikarbonom
Brzo i lako. Sipajte 1 l vode u kuvalo i uključite da provri. Nakon toga dodajte dve supene kašike sode bikarbone (u ključalu vodu) i ostavite da odstoji pola sata. Kasnije operite kuvalo sunđerom, sipajte čistu vodu, pustite je da provri i ponovite postupak sa pranjem kuvala.
Čišćenje limunskom kiselinom
Bitno je da znate da limunskom kiselinom možete očistiti sva vrsta kuvala – od keramike, stakla, plastike, nerđajućeg čelika i druge. Proces je jednostavan – rastopite 20 grama limunske kiselina u litar ipo vode i u kuvalo sipajte taj rastvor. Nakon što proključa, prospite tečnost i operite kuvalo.
Uvek sipajte čistu vodu nakon pranja kuvala, pustite je da proključa i prospite.
Trostruki udarac za deblje naslage kamenca
Koristi se soda bikarbona, sirće i limunska kiselina. Sipa se 700ml vode u kuvalo, tri supene kašike sode bikarbone i potom se ostavi da proključa i voda treba da stoji još 10 minuta, pa zatim da se prospe.
Nakon toga u 700 ml vode dodaju se 2-3 kašike limunske kiseline i ponovi se postupak – voda proključa, odstoji 10 minuta i prospe se. Poslednji korak je dodavanje 250 ml sirćeta u 700 ml vode u kuvalo, potom se ostavi da voda provri i nakon toga da odstoji samo pet minuta.
Poslednji korak jeste da se kuvalo opere, potom se dospe voda koja se ostavi da proključa, pa nakon prosipanja kuvalo se opet opere.
Limun za slabije naslage
U kuvalo sipajte vodu i dodajte dve četvrtine limuna u ključalu vodu. Ostavite 60 do 90 minuta dok se ne ohladi, potom prospite vodu i operite kuvalo. Ponovite postupak više puta ako vidite da imate još naslaga.
Korisni saveti za uklanjanje kamenca
Svaki put koristite svežu vodu u kuvalu.
Perite kuvalo mekim sunđerom, bez preparata za pranje.
Svakodnevno ispirajte kuvalo, najbolje posle korišćenja.
Nemojte ostavljati neiskorišćenu vodu u kuvalu.
Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs
Film „Projekat G80 – formula koja (ni)je postojala“, realizovan povodom 80 godina postojanja kompanije Galenika, predstavlja inovativan način obeležavanja jubileja, korišćenjem originalne filmske forme „Mocu...
Svetski poznati američki košarkaški šou Harlem Globetrotters slavi izuzetan jubilej – 100 godina postojanja – i upravo je objavio sve stanice na svojoj istorijskoj turneji! U okviru ove veličanstvene proslav...
Sva tri mobilna operatera koja posluju u Srbiji, objavila su da su pustila 5G mrežu. Međutim, malo ko zna šta je zapravo 5G mreža i zašto je ona značajna, da li je opasna po zdravlje i da li ćemo kada upalim...
U domovima se sve češće koriste uređaji koji međusobno komuniciraju i obavljaju zadatke bez stalnog nadzora. Svetlo, grejanje, sigurnosni sistemi i aparati mogu da rade po pravilima koja korisnik postavi.
...
NOVA EKONOMIJA
prtplatite se za čitanje premium sadržaja
PREMIUM sadržaji na platformi NovaEkonomija.rsInforamcije koje imaju dodatnu vrednost
Koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj veb stranici. Ako nastavite da koristite ovaj sajt, pretpostavićemo da ste saglasni sa tim.