Srbija

26.09.2017. 16:02

Radio Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Mekalister obećao: Politika zvaničnog Berlina prema zemljama zapadnog Balkana ostaje ista

Srbija

26.09.2017. 16:02

Evropski poslanik Dejvid Mekalister je obećao zemljama Zapadnog Balkana da politika zvaničnog Berlina prema regionu ostaje neizmenjena, bez obzira na sastav nove nemačke vlade posle izbora u nedelju, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Ubeđen sam da će Nemačka nastaviti sa konstruktivnom ulogom u približavanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Angela Merkel je inicirala Berlinski proces. Ona je posvećena ovom delu Evrope i svesna je koliko je važna regionalna stabilnost na Zapadnom Balkanu. Ubeđen sam da će ona biti ponovo nemački kancelar, stoga nećemo doživeti velike promene u ovom aspektu u nemačkoj spoljnoj politici“, rekao je Dejvid Mekalister.

Mekalister, koji je ujedno i izveštač za Srbiju u Evropskom parlamentu, dolazi upravo iz Merkelove partije. 

On je danas razgovarao sa ministarkom za evropske integracije u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović.

Joksimović je naglasila da je ohrabrena ovom porukom koja dolazi od „visokorangoranog nemačkog političara“.

„Vrlo je značajno da je ovakva poruka poslata posebno za nas kao zemlju kandidata, da možemo da očekujemo jednu stabilnu evropsku politiku posebno u pogledu daljeg proširenja“, izjavila je Joksimović.

Ministarka za evropske Integracije je naglasila kako je berlinska poruka, kao i nedavni govor predsednika Evropske komisije Jeana-Claudea Junkera da se „može očekivati prijem Srbije i Crne Gore do 2025.“, ohrabrila region i izazvalo pozitivno raspoloženje među zemljama članicama EU oko daljeg proširenja.

Junkerova agenda, prema rečima ministarke Joksimović, je dala izvesniji i opipljiviji evropski okriv Srbije i Crne Gore.

„Srpski plan je da do 2021. i 2022. godine u potpunosti budemo usaglašeni sa evropskim standardima pa da ostane na zemljama članicama da se pripreme za proširenje. Ovo je veoma realističan vremenski okvir“, naglasila je ministarka Joksimović.

Srbija očekuje otvaranje još tri poglavlja

Jadranka Joksimović je u dvodnevnoj poseti Briselu kako bi predstavila napredak Srbije u otvorenim poglavljima i iznela spremnost da se otvore nova poglavlja.

Evropska unija planira otvaranje novih poglavlja u pristupnom procesu u decembru, međutim, zvanični Beograd tvrdi da je za to spreman već u oktobru. Ovo je bio razlog zašto se danas srpska ministarka sastala i sa ambasadorima zemalja članica EU kako bi pokušala da ih ubedi da odobre otvaranje poglavlja već u narednom mesecu.

Međutim, evropski zvaničnici se pripremaju za decembarsku međuvladinu konferenciju. Oni tvrde da nisu sigurni koliko je izvodljivo otvaranje novih poglavlja u oktobru.

Naime, zemlje članice očekuju izveštaj o napretku zvaničnog Beograda u već otvorenim poglavljima koji je neophodan da bi se razmatralo moguće zeleno svetlo za otvaranje novih. Ovaj izveštaj će zemlje članice dobiti tek u novembru.

Srbija očekuje da ove godine otvori najmanje tri poglavlja: poglavlje 3 koje se tiče kompanijskog prava; poglavlje 33 koje se odnosi na budžetske i finasijske odredbe, kao i poglavlje 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Već sutra ministarka Jadranka Joksimović će se sastati sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom. Tom prilikom ona i Hahn će potpisati jedan deo sektorske budžetske podrške u smislu bespovratnih sredstava od 27.5 miliona evra, koje su namenjeni za reformu obrazovnog sistema i projekte u oblasti obrazovanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.