Srbija

04.10.2017. 06:37

N1

Autor: Nova Ekonomija

‘Pretnje, ucene i korupcija oruđa ove vlasti’

Srbija

04.10.2017. 06:37

Pretnje, ucene i korupcija su oruđa ove vlasti i to zabrinjava, posebno jer su institucije koje treba da reaguju vrlo spore. Recimo, policija nije uradila ništa kada je u pitanju Svamala, ali se u nekim mnogo manje važnim slučajevima otišlo dalje, smatra programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

Gosti Pressinga N1 profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević i Raša Nedeljkov iz CRTE saglasni su da je na lokalnom nivou učestala upotreba nasilja, komentarišući slučaj gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, koji je verbalno napao profesora na Građevinskom fakultetu Vladimira Polovinu.

Profesor Pavićević smatra da je učestala upotreba nasilja na lokalu, gde, kako je naveo, postoje lokalne grupe koje sprovode svoju pravdu. Navodi i da se za Suboticu govori da je sklona tome.

„Dogodilo se i fizičko nasilje od strane osobe koja je bila u pratnji gradonačelnika. Ne treba smetnuti s uma da se dešavaju takve stvari, koje podsećaju na prošla vremena kada se vrši neinstitucionalno nasilje. O stvarima o kojima bi trebalo da raspravlja tužilaštvo je važniji sud partije. Laban se poziva na sud partije, a ne na institucije koje bi trebalo da razreše spor. Dramatična je zloupotreba institucija, dođete da prijavite nasilje, a onda budete uhapšeni. Imamo nešto što urušava pravnu državu u kojoj bi trebalo da živimo, Subotica je zabrinjavajući slučaj, mini Savamala“, rekao je Pavićević.

Raša Nedeljkov dodaje da slučaj Labana samo pokazuje u kom statusu su institucije, navodeći da je u ovom trenutku SNS moćniji od institucija.

„Politika koja se sprovodi, politika verbalnog ili fizičkog nasilja koja je nekažnjiva, imali smo slučajeve i prema novinarima, aktivistima koji su ostajali nekažnjeni. Ako neko vidi da se nasilje ne kažnjava i da ne postoje konsenkvece, to je signal da tako može da se postupa, sama činjenica da se SNS nekako cinično izvinila, ali i pohvalila Labana jer se odupreo pokušaju krađe je vrhunac licemerja. Kroz strah s održava moć i tako partijski funkcioneri kontrolišu sve nas“, kaže Nedeljkov.

Pavićević je podsetio na još neke slučajeve nasilja na lokalu, podsetivši na slučaj pretučenog kandidata Demokratske stranke na izborima u Mionici.

„Druš se ne seća kada je na lokalnim izborima u Mionici pretučen kandidat DS od strane nepoznatih osoba i mnogih lokalnih slučajeva koji nisu na tom nivou. Ispraćen je nekoliko dana i zaboravilo se, ministar je rekao da će se pokrenuti istraga i ništa. Imamo nalaz policije o slučaju Savamala i nema ništa o tome ko je počinio nasilje i to je ono što zabrinjava. Ukoliko pružite otpor možete biti izloženi nekom tretmanu“, naveo je profesor FPN.

Gosti Pressinga: Na lokalu pritisak jači, građani prepušteni sami sebi

Kako da se građani ne boje kad vide da oni koji kažu šta misle budu provučeni kroz tabloide, dodao je Nedeljkov.

„Setimo se kidnapovanja odbornika, imali smo slučajeve da su nam odbornici govorili kako im se parkiraju crni džipovi pre donošenja važnih odluka, pojavljivali su se crni džipovi i u malim mestima. Pretnje, ucene korupcija su oruđe ove vlasti i to zabrinjava, posebno jer institucije koje treba da reaguju su vrlo spore. Policija nije uradila ništa kada je u pitanju Savamala, u mnogo manje važnim slučajevima se otišlo dalje“, rekao je Nedeljkov u Pressingu.

Đorđe Pavićević kaže da se  na primeru Subotice vidi nešto što je unela vlast od 2012. godine, istakavši da, kako je rekao, bez obzira koliko je i prethodna vlast bila sklona kontroli medija, manje je bila sklona gušenju od ove vlasti.

„Novi je stil koji podrazumeva mešanje institucionalnog i vaninstitucionalnog nasilja koje se dešava na lokalu. Na inauguraciji smo videli partijsko obezbeđenje koje je pohvaljeno od članova stranke, to nije država, to nisu institucije, ali su angažovani od strane predstavnika države da sprovode nešto za šta nisu nadležni“, rekao je Pavićević.

Komentarišući izveštaj policije o rušenju u Savamali, Pavićević je naveo da je taj izveštaj  potvrda onogo što se slutilo – da će se ići na razvlačenje do neke politički oportune prilike da se razreši.

„Zanimljivo mi je koliko policija deluje neefikasno, da čak i nama deluje da su stvari mogle da se istraže, da je moglo da se istraži ko je isključio struju, jedino je stvar s paukom razrešenja, očigledno je postojalo namerno odugovlačnje i neistraživanje. Recimo, na poslednjim izborima kada je snimljeno ubacivanje listića u kutiju, za 15 minuta je otkriveno ko je to radio“, navodi profesor FPN.

Raša Nedeljkov smatra da ukoliko bi profesionalci koji postoje u policiji i tužilaštvu bili slobodni da rade, slučaj Savamala mogao da se razreši.

„To kažu stručnjaci koji zanju kakve čestite ljude imamo tamo, ovo je jedan od pokazatelja da je politika jača od institucija. Imamo ljude koji su došli na pozicije samo zato što su lojalni, a kada službenici to vide i kada vide šta se deilo onima koji su podigli glavu…“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.