Srbija

06.10.2017. 20:07

Tekst i foto:N1

Autor: Nova Ekonomija

Opozicija na protestu na Trgu republike tražila fer i slobodne izbore

Srbija

06.10.2017. 20:07

Na Trgu Republike u Beogradu održan je protest Pokreta slobodnih građana na kojem je zatraženo stvaranje uslova za održavanje fer, slobodnih izbora.

Okupljeni na na Trgu Republike nosili su zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana, a postavljen je i velik transparent na kojem je pisalo „Protiv izborne krađe“, što je bio i moto okupljanja.

Među okupljenima su bili lider pokreta Saša Janković, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić, ali niko od političkih lidera se nije obratio građanima.

Na skupu su govorili aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić, advokat Vladimir Gajić, student i aktivista Filip Vukša i glumac Sergej Trifunović.

„Tražimo fer i poštene izbore, uvid u birački spisak i zakonit sastav Gradske izborne komisije u kojoj nijedna stranka ne bi imala natpolovičnu većinu“, izjavio je advokat Vladimir Gajić i objasnio da su to zahtevi Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i Narodne stranke Vuka Jeremića.

Baljak je pozvao opoziciju na ujedinjenje i rekao da od danas počinje borba za Beograd.

„Režim je svestan da je pad Beograd kraj bajke o carevom novom odelu i početak ubrzane demokratizacije. Današnji 6. oktobar više je od simboličnog datuma, naša obaveza je da završimo posao koji je započeo pre 17 godina“, rekao je on.

Sergej Trifunović najavio je novo okupljanje za 20. oktobar.

Podršku skupu pružili su Demokratska stranka i Inicijativni odbor Narodne stranke Vuka Jeremića, SDS Borisa Tadića, Pokret „Dosta je bilo“, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Levica Srbije i Građanski pokret „Beli – Samo jako“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.