Srbija

10.10.2017. 10:20

N1

Autor: Nova Ekonomija

Srbi će praviti punjače za električne automobile

Srbija

10.10.2017. 10:20

U toku godine na dva mesta na autoputu postavljeni su punjači za električna vozila. U bliskoj budućnosti, neki od punjača mogli bi da budu i domaće proizvodnje.

Udruženje inženjera elektrotehnike i Nacionalna asocijacija električnih vozila pokrenuli su projekat „si čardž net“ za prozvodnju prvog punjača za električna vozila u Srbiji. Projektna dokumentacija za prvi srpski punjač trebalo bi da bude gotova do kraja februara 2018, a izrada prvog prototipa do kraja sledeće godine. Istraživali smo, šta je potrebno da bi počela i proizvodnja.

Prvi prototip punjača za električna vozila domaće proizvodnje, građani će, ako sve bude po planu, moći da vide već sledeće godine. Made in Srbija punjač, mogle bi da koriste i zemlje u regionu a i šire.

„Srpska privreda bi proizvodila, pre svega i za inostrano tržište. Mislim na regionalno tržište jer nema regionalnih proizvođača. Tako da je šansa za Srbiju ako odmah krene, da osvoji regionalno tržšite. Inicijalna sredstva su otprilike oko milion i 200 hiljada evra, da bi se pokrenulo razvijanje takvog projekta“, kaže član UO Nacionalne asocijacije električnih vozila Radomir Žikić.

S obzirom na to da u Srbiji samo 200 vozača ima automobile koji koriste i električnu energiju, tržište za te punjače proizvođači bi tražili van granica zemlje. Praktično u Srbiju bi prvo stigli punjači, a zatim vozila.

„Ja bih citirao Jovana Cvijića koji kaže – tako nam i treba kada smo digli državu na carskom drumu. Hteli mi to ili ne kroz našu zemlju prolaze vozila koja koriste taj način punjenja“, navodi Žikić.

Iz Nacionalne asocijacije električnih vozila tvrde da su odlučili da prototip bude jačine 50 kilovata, za šta je, kažu, projektna dokumentacija pri kraju i nju završavaju volonterski. Međutim, bez pomoći države, moglo bi da se desi da i ovaj projekat ostane slovo na papiru.

Našli smo na razumevanje, određeno startno u dva ministartva, u Ministarstvu nauke i energetike. Očekujemo da konkretnu priču od njih dobijemo u narednih mesec do dva. Priča se svodi na varijantu konkretne pomoći i učešća države, jer drugačije nije realno da se priča pokrene dalje od projektne dokumentacije. Dakle to je onda za sada projekat na papiru? Nije na papiru samo nego je i u praksi“, kaže Ivan Vulović iz Nacionalne asocijacije električnih vozila.

Ako država ne posluša njihove predloge, pokušaće, tvrde, da sredstva obezbede preko investitora. Radijus kretanja električnih automobila u Srbiji sada je ograničen, a da bi počeli da ih koristimo, pored pristupačnije cene samih vozila, u većem broju moramo imati infrastrukturu, poručuju iz Privredne komore Srbije. Vide samo benefite za srpsku privredu.

„Kolika je cena kilometra na vozilo na električni pogon? To je dramatično manje nego što je to slučaj sa ovim konvencionalnim vozila. S druge strane najveći doprinos koji mi dobijamo pored te ekonomičnosti i fleksibilnosti jeste i ekološki aspekt“, rekao je direktor sektora industrije u Privrednoj komori Srbije Miroslav Lutovac.

Prema rečima naših sagovornika, ta industrija uposlila bi veliki broj ljudi. Poručuju – Za nekoliko godina električni automobili biće pristupačniji i srpskom džepu jer će proizvodnja biti masovnija. Slično će biti u oblasti proizvodnje punjača. Tako da je kada je ova oblast u pitanju, vremena za gubljenje nemamo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.