Srbija

10.10.2017. 10:55

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Prva prezentacija Srpskog filantropskog foruma ‘Moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro’

Srbija

10.10.2017. 10:55

U Beogradu je u petak, 06. oktobra 2017. godine u Envoy Conference centru održan konsultativni sastanak i prva prezentacija Srpskog filantropskog foruma „Moć zajedničkog ulaganja u opšte dobro“ sa predstavnicima poslovnog sektora među kojima su bili predstavnici Vojvođanske banke, SBB, Srpske asocijacije menadžera, KPMG, Blic fondacije, Vekol Dmc, Delta fondacije, Fonda B92, Info media press, kao i predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj, koja i finansijski podržava rad Srpskog filantropskog foruma. 

Na sastanku su predstavljene mogućnosti za uključivanje kompanija u efektivna partnerstva i važne razvojne inicijative sa Srpskim filantropskim forumom.

Srpski filantropski forum ima tri ključna strateška pravca razvoja: Promocija filantropije – strateškog davanja za opšte dobro, stvaranje povoljnijeg pravnog, fiskalnog i opšteg okvira za ulaganje u društvo i umrežavanje i jačanje kapaciteta članica.

Među ključnim aktivnostima koje će Srpski filantropski forum raditi najavljeno je pokretanje priprema za Nacionalni dan davanja 2018. godine, čija je ideja da se kompanije, fondacije, organizacije i pojedinci mobilišu da u jednom danu prikupe što više donacija za jednu temu od značaja za razvoj Srbije, a kojoj se prema proceni aktera, posvećuje nedovoljno pažnje. Takođe su najavljene međunarodne aktivnosti na zagovaranju za bolje pozicioniranje Srbije na globalnoj listi Charities Aid fondacije prema globalnom indeksu davanja, kao i pridruživanje evropskoj mreži fondacija i donatora DAFNE, koja prepoznaje Srpski filantropski forum kao prvu potencijalnu članicu ove značajne evropske mreže sa prostora Zapadnog Balkana.

Diskusiju nakon prezentacije strateškog plana je otpočela je Zorica Džida, direktorka sektora za društveno-odgovorno poslovanje Vojvođanske banke, koja je naglasila slabu opštu informisanost o značaju filantropije i neophodnosti razvijanja mehanizma za promovisanje i edukaciju o davanju. 

„Prioritet Srpskog filantropskog foruma i drugih zainteresovanih aktera je da se ostvari napredak u ovoj oblasti“, naglasila je Džida.

Razgovoru se pridružila Marijana Pavlović, menadžerka za ljudske resurse KPMG koja je izjavila: 

„Kompanije imaju svoje strategije društveno odgovornog poslovanja u skladu sa kojom ulažu i doniraju u zajednicu, a uloga Srpskog filantropskog foruma je da posmatra širu sliku i bude kredibilan izvor informacija i konkretnih predloga gde je to ulaganje neophodno“.

Predsednik Saveta za društveno odgovorno poslovanje Privredne komore Srbije i direktor Fonda B92 Veran Matić je ukazao na evidentno smanjen obim davanja i noviji trend da se kompanije i pojedinci teže odlučuju za učešće u društveno odgovornim aktivnostima.

Ukazao je na neophodnost identifikovanja svih problema sa kojima se donatori susreću:

„Kako bi otklonili prepreke i kako bismo stvorili uslove da imamo rast u obimu i raznovrsnosti donatorske i filantropske aktivnosti, pojedinaca, kompanija, fondacija i drugih aktera, praktično se u ovaj proces moraju uključiti svi akteri ali i vrh države odakle moraju biti pokrenute promene u institucijama sistema. Time bi se stvorile povoljne okolnosti koje bi dovele do ozbiljnog pomaka u ovoj oblasti izuzetno važnoj za napredak društva“, zaključio je Matić.

Jelena Avramović, predstavnica USAIDa je iznela viđenje da bi Srpski filantropski forum možda mogao da posluži i kao vrsta watchdog mehanizama, te da u tom smislu SFF radi na čuvanju integriteta davalaca i da sa jedne strane podržava one koji rade dobro, ali isto tako da ukazuje i ako neko čini poteze koji štete filantropskoj zajednici i stvaranju podsticajnog okruženja za davanje.

Ljiljana Knežević, izvršna direktorka Blic fondacije naglasila je kako u sprovođenju njihovih aktivnosti, zbog prirode svog osnivača koji je medijska kuća, nemaju problema sa objavljivanjem sadržaja i vesti. 

Darko Soković, predsednik Fondacije za nove komunikacije Dokukino naglasio je značaj članstva kompanija u Srpskom filantropskom forumu kao jedinog načina na koji kompanije mogu učestvovati u radu foruma. 

„Strateško ulaganje kompanija u Srbiji je neophodno podići na viši, državni nivo. Sprski filantropski put je put za kreiranje efikasne agende i ostvarenje efektivnih pobeda“, rekao je Soković.

Razgovarajući o značaju poboljšanja pravnog i fiskalnog okvira za ulaganje u opšte dobro, Suzana Đorđević, predsednica Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma i direktorka Hemofarm fondacije naglasila je da je kompanijama u fokusu pitanje različitih poreza i olakšica i da će to biti jedan od prioriteta u delovanju Srpskog filantropskog foruma.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.