Vesti iz zemlje

12.10.2017. 14:17

Autor: Nova Ekonomija

Devizne rezerve NBS na kraju septembra 10.635,7 miliona evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju septembra iznosile 10.635,7 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 210 odsto i više od šest meseci uvoza robe i usluga. To je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Bruto devizne rezerve u septembru su povećane za 358,0 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju septembra su iznosile 8.895,0 miliona evra, što je za 306,0 miliona evra više nego na kraju avgusta i predstavlja njihov najviši nivo od 2000. godine.

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u septembru u najvećoj meri, povećane po osnovu intervencija Narodne banke Srbije kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (priliv od 165,0 miliona evra). Dodatno, na povećanje deviznih rezervi uticali su i neto prilivi po osnovu – veće prodaje od dospeća deviznih hartija od vrednosti (60,9 miliona evra), donacija i povećanja izdvajanja devizne obavezne rezerve (ukupno 48,9 miliona evra), kao i dobrog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno 69,6 miliona evra).

Pozitivan uticaj na devizne rezerve imao je i efekat promena međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu u neto iznosu od 19,9 miliona evra. S druge strane, jedino su neto razduženje države po osnovu kredita i servisiranje stare devizne štednje uticali u smeru smanjenja deviznih rezervi (ukupno 6,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 735,6 miliona evra i bio je za 146,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. 

U prvih devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.444,9 miliona evra.

U septembru je zabeležena nominalna deprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 150 miliona evra u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pa naravno kada su umesali svoje prstice u sve zivo osim udisanja vazdaha se placa porez pa cak i na donacije za koje maltretiraju banke da im dostavljaju izjavu o prilivu deviznog novca i za to traze “ dostaviti overen Ugovor o poklonu“, kako ja da dostavim overen ugovor o poklonu koji sam dobio preko PayPal dugmeda „donate“ WTF! S… vas se u taj novac sto kradete od nas bednika koji jedemo hleba masti i paprike i cekamo da dobijemo po koju donaciju na kojoj vi slivate jedan deo u te vase j… trezore!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.