Srbija

16.10.2017. 15:40

Autor: Nova Ekonomija

Zaštita životne sredine nova je oblast za potencijalnu saradnju Srbije i SAD-a

Srbija

16.10.2017. 15:40

Zaštita životne sredine, uz informacione tehnologije (IT), autoindustriju i farmaceutsku industriju, nova je oblast za potencijalnu saradnju Srbije i SAD.

U ovoj oblasti se očekuje novi talas američkih ulaganja u Srbiji, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je na konferenciji „Trade Winds“ u PKS, najvećoj godišnjoj trgovinskoj misiji SAD, na kojoj je bila i privredno-politička delegacija iz države Merilend, podsetio da su američke kompanije u Srbiju investirale četiri milijarde dolara. 

Čadež je u obraćanju američkim privrednicima naveo da je Srbija postala poželjna i stabilna investiciona destinacija koja preko nekoliko sporazuma o slobodnoj trgovini ima pristup tržištu od preko milijardu ljudi. 

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot istakao je na da će SAD i dalje graditi dobre ekonomske odnose sa Srbijom. 

„SAD želi da bude među 10 najbitnijih partnera Srbiji“, kazao je Skot i podsetio da je samo prošle godine trgovinska razmena dve zemlje iznosila 500 miliona dolara. 

On je pre početka poslovnih razgovora kompanija iz Srbije i SAD predstavio nekoliko američkih kompanija koje su zainteresovane za saradnju sa srpskim privrednicima, a bave se preradom ribe, biotehničkim uređajima, sistemima za navodnjavanje i delovima za kamione. 

„Naše partnerstvo pomaže da se ljudi zapošljavaju i u Americi i u Srbiji i to je dobitak za obe strane“, kazao je Skot. 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da će Srbiji u zaštitu životne sredine u narednim godinama biti potrebno ulaganje od 10 do 15 milijardi evra, što je, kako je istakao, prilika i za razvoj domaće privrede, ali i mogućnost za strane ulagače. 

On je američkim privrednicima poručio da ulaganje u Srbiju otvara vrata i za investicije i partnerstvo u svim zemljama regiona. 

„Naše veze u regionu su dobre, a ekonomska i spoljna politika koju vodimo otvaraju vrata u okruženju“, kazao je Trivan i pozvao ih da iskoriste tu priliku. 

Prema njegovim rečima, najveća ulaganja biće potrebna za upravljanje otpadnim vodama, regulaciju čvrstog otpada, remedijaciju zemljišta, energetsku efikasnost. 

„Cirkularna ekonomija nam nudi u budućnosti hiljade radnih mesta“, kazao je Trivan i naveo da zaštita životne sredine nije prepreka za razvoj Srbije, već šansa koja mora da se iskoristi. 

„Trade Winds“ je najveća godišnja trovinska misija vlade SAD čiji je cilj da kompanije iz te zemlje upozna s potencijalima i mogućnostima saradnje s drugim tržištima i prva zvanična poseta velike privredne delegacije SAD od 2001. godine sa ciljem da se pronađu potencijalni distributeri i poslovni partneri u Srbiji. 

Razgovorima sa oko 30 američkih kompanija, u PKS prisustvovali su predstavnici 20 kompanija iz Srbije iz prehrambenog sektora i poljoprivrede, mašinske industrije, medicinske privrede, kao i predstavnici trgovinskih lanaca i distributerskih kuća.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.