Srbija

17.10.2017. 10:43

B92

Autor: Nova Ekonomija

Najveći vetropark u Srbiji ‘Čibuk 1’ gradi i Mubadala

Srbija

17.10.2017. 10:43

Vetroelektrana Čibuk 1, čiji je rok za završetak prva polovina 2019., biće najveća vetroelektrana povezana sa mrežom napajanja u Srbiji i zapadnom delu Balkana.

Vetroelektrane Balkana (WEBG), kompanija koja stoji iza Čibuk 1 projekta, je u potpunosti u vlasništvu kompanije Tesla Wind, koja predstavlja zajedničko ulaganje kompanija Masdar, Abu Dhabi Future Energy Company i Čibuk Wind Holding u vlasničkom odnosu 60:40.

Kompanija Masdar je u potpunom vlasništvu kompanije Mubadala. 

Najveći deo investicije od 300 miliona evra obezbedila je IFC, članica Grupacije Svetske banke i EBRD sa kreditnim paketom vrednim 215 miliona evra. 

Finansijski paket od 107,7 miliona evra koji obezbeđuje IFC sastoji se od direktnog prioritetnog kredita u iznosu od 52,7 miliona evra, kredita u iznosu od 36,7 miliona evra koji IFC odobrava preko svog Programa portfolija sufinansiranja pod upravljanjem i sindiciranog kredita u iznosu od 18,3 miliona evra, navodi se u saopštenju IFC. 

U isto vreme, EBRD je obezbedio 107,7 miliona evra kroz sindicirane kredite. 

U finansiranje vetroelektrane uključeni su i Banca Intesa, Erste Bank, UniCredit banka i Fond Zeleno za rast (Green for Growth Fund). 

„Želimo da se zahvalimo Vladi Republike Srbije, Mubadala investicionoj kompaniji, kao i zajmodavcima, savetnicima i svim drugim stranama koje su učestvovale u ostvarivanju ovog ključnog događaja“, rekao je Mohamed Al Ramahi, CEO kompanije Masdar. 

„Izgradnja najveće vetroelektrane u Srbiji i zapadnom delu Balkana predstavlja ključni događaj za ekspanziju obnovljivih izvora energije u istočnoj Evropi i stavljaju Srbiju na čelo najbrže rastućeg sektora alternativnih izvora energije u Evropi. Kompanija Masdar je ponosna što je dobila ovu priliku da svojim znanjem i iskustvom stečenim tokom prethodnih 11 godina doprinese diversifikaciji energetskog sektora Srbije, u saradnji sa svojim partnerima iz zajedničkog ulaganja“, kazao je on. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.