Srbija

17.10.2017. 16:16

Autor: Nova Ekonomija

Strani radnici u EU trebalo bi da imaju istu platu kao i domaći

Srbija

17.10.2017. 16:16

Napravljen je jedan od prvih koraka prema kojima bi strani radnici trebalo da imaju istu platu kao i domaći za isti rad.

Kako prenose mediji, Odbor za rad i socijalna pitanja Evropskog parlamenta prihvatio je izveštaj o predlogu promena direktive o stranim radnicima, što je jedan od prvih koraka u zakonodavnom procesu izmene pravila prema kojima bi strani radnici trebalo da budu plaćeni jednako kao i domaći za isti rad.

Prema predlogu Komisije, strani radnik trebalo bi da ima istu platu i iste radne uslove kao i radnici u zemlji koja ih prima, dok je po sadašnjim pravilima radnik najčešće plaćen prema standardima zemlje iz koje dolazi. 

Time bi kompanije iz siromašnijih članica izgubile konkurentsku prednost i ne bi mogle da dobijaju posao u bogatijim članicama, a što bi negativno uticalo i na zaposlenost. Na promeni pravila najviše insistira Francuska, a njen predsednik Emanuel Makron to je stavio čak u svoj predizborni program. Najčešće je reč o radnicima u građevinskom sektoru. 

Nakon prihvaćanja na Odboru tekst se upućuje na sednicu Evropskog parlamenta, koji će o tome glasati sledeće nedelje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.