Srbija

31.10.2017. 16:00

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Indijci žele da kupe Industriju motora i traktora iz Beograda

Srbija

31.10.2017. 16:00

Jedna od indijskih kompanija Mahindra ili Tata kupuje Industriju mašina i traktora iz Beograda.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović najavio je da će predstojećeg vikenda razgovati sa dva najveća indijska proizvođača traktora, kompanijama Tafe i Mahindra, koje su zainteresovane da proizvode traktore u Srbiji.

„Pripremili smo se najbolje što smo mogli za ove razgovore i daćemo sve od sebe da uspeju“, kazao je Nedimović novinarima uoči odlaska u Indiju i dodao da će država pružiti podršku svakome ko želi da ulaže u Srbiju. 

Prema njegovim rečima, ono što su za državu železara Smederevo ili Fijat treba da bude i industrija traktora. 

„Po meni, to je još i značajnija oblast. To nije komplikovana industrija, znamo da radimo, postoji tradicija u Srbiji, ali nedostaje novac da se u nju uloži“, kazao je Nedimović. 

On je ocenio da je taj razgovor jedna od posebnih prilika da se uspostavi proizvodnja domaćih traktora. 

Ministar poljoprivrede je istakao da Srbija trenutno uvozi traktore i zapitao se zašto ih ne bi sama proizvodila kao nekad. 

Nedimović je najavio da će u drugoj nedelji decembra biti raspisan prvi konkurs za sredstva pretpristupnih fondova Evropske unije za ruralni razvoj (IPARD). 

„Prvi konkurs odnosiće se na dodelu sredstava za traktore i mehanizaciju, a u februaru ili martu naredne godine trebalo bi da bude raspisan konkurs za prerađivačku industriju“, kazao je Nedimović i dodao da će ukupno na raspolaganju biti 40 miliona evra od 175 miliona, koliko je Srbiji omogućeno u prvom ciklusu pomoći iz Evrope. 

On je dodao da je Srbija 16. oktobra predala aplikaciju Evropskoj komisiji, čiji će predstavnici doći od 20. do 24. novembra u Beograd u kontrolu, nakon čega bi Srbija trebalo da dobije odobrenje da novac povlači iz fondova. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.