Srbija

07.11.2017. 10:47

N1 Beograd

Autor: Nova Ekonomija

Jovanović: ETF pravi kobnu grešku, odriče se najveće šanse u istoriji

Srbija

07.11.2017. 10:47

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u ostavci, prof. Dr Zoran Jovanović, za Blic kaže da je stvaranje dva autonomna departmana jedina šansa da ETF vremenom ne bude marginalizovan.

„Podneo sam ostavku na mesto dekana ETF-a, jer sam na neki način želeo da protresem fakultet, da shvate da imaju trenutno najveću šansu koju su dobili u istoriji, a to je da se finalno reši problem prostora fakulteta i da se dobije liderska uloga za računarstvo, kako bi se zadovoljile potrebe države za kadrovima“, kaže Jovanović za Blic.

Dodaje i da se time što će se ETF verovatno odreći te šanse, čini kobna greška, te da ne želi da bude dekan u takvom trenutku.

U narednih 10 do 15 dana šansa neće biti izgubljena ukoliko se donese odluka o formiranju dva autonona departmana unutar ETF-a, kaže Jovanović i ističe da će u suprotnom taj fakultet vremenom postati marginalizovan.

Tvrdi da je na ETF-u dugo vremena sprečavan prijem kadrova na računarsku tehniku i informatiku. Pošto računarstvo donosi 50 odsto novca fakulteta u dva pripadajuća odseka, onda postoji otpor ostatka fakulteta da se odvoji računarstvo u poseban fakultet, a i to je, prema mišljenju Jovanovića, očekivano.

Zato, kako kaže, rešenje i jeste bilo da se odvoje dva autonomna departmana – jedan za računarstvo, drugi za elektrotehniku, kako je država i ponudila ETF-u, i kako bi se računarstvo nesmetano razvijalo, prepoznajući glad tržišta za IT kadrovima sa tog fakulteta.

Podsetimo, profesorka ETF-a u penziji Srbijanka Turajlić izjavila je sredinom oktobra u Pressingu TV N1 da dekan Jovanović i premijerka Ana Brnabić žele da rasture ETF koji je najbolja visikoškolska ustanova u zemlji.

Ideja je, kako je tada rekla, da se zbog digitalizacije računarci izdvoje sa ETF-a i da se napravi javno-privatno parnterstvo sa jednom firmom koju nije želela da imenuje, čime bi se, kako kaže, dobio lep izvor prihoda za one koji u tome učestvuju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.