Srbija

10.11.2017. 12:09

N1 Beograd

Autor: Nova Ekonomija

Vučinić: Sada ću braniti pravosuđe spolja

Srbija

10.11.2017. 12:09

Vladimir Vučinić, bivši sudija Specijalnog suda, a sada advokat i od skoro član predsedništva Narodne stranke, izjavio je u Novom danu da je 25 godina radio u pravosuđu i da je poslednje tri godine pokušao da pravosuđe odbrani iznutra, pogotovo od pritisaka koji su postojali.

„Sad sam u drugačijoj situaciji, pokušaću sa ljudima sa kojima sam se udružio u okviru Narodne stranke da dođem u poziciju da branim pravosuđe spolja“, rekao je Vučinić.

Odgovarajući na pitanje zašto se odlučio za Narodnu stranku, Vučinić ističe da Vuk Jeremić ima impozantno diplomatsko iskustvo, kao i da je u okviru programskih načela i u razgovoru sa ljudima iz stranke pronašao zajedničke ideje.

„Nadam se da ćemo uspeti neke stvari da promenimo na bolje, pogotovo kad je reč o pravosuđu“, rekao je on.

Vučinić kaže da je očekivao negativnu kampanju kad je on u pitanju od trenutka kad je odlučio da se politički angažuje.

„Moje ustavno pravo, kao i svakog građanina, je da se udružujem u političke organizacije, vidite koliko u Srbiji nema demokratičnosti da se to primi normalno. Iznose se grube neistine u vezi sa mojom bivšom karijerom“, podseća on.

Vučinić dodaje da je motiv takvih tekstova, kojih nije bilo do momenta dok nije odlučio da uđe u politiku, da ga diskredituju i to oni koji doživljavaju politiku Narodne stranke kao političke protivnike i neprijatelje.

„Konkretno, iz aktuelne politike, iz Srpske napredne stranke, rukovodstva nekog i iz pravosuđa, mislim na ljude koji su i dalje nekorektni u tom smislu“, objašnjava Vučinić.  

On kaže da je jedno od programskih načela Narodne stranke da se pravosuđe oslobodi uticaja izvršne vlasti, svih pritisaka sistemskim i drugim izmenama zakona.

Podseća da su poslednjih decenija rađene korenite promene sistemskih zakona koji su se odnosili na pravosuđe – kako u odnosu položaja pravosuđa prema drugim državnim organima, tako i iznutra.

„Nije dobro kad se često menjaju bazične stvari jer je potrebno vreme da se ponovo uspostavi određeno funkcionisanje koje bi bilo poželjno u interesu građana i samog pravosuđa. Suština je u Visokom savetu sudstva, načinu kako se predsednici sudova postavljaju na te funkcije, politika mora da izađe iz strukovnih organizacija“, ocenjuje on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.