Srbija

13.11.2017. 13:01

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Potpisan sporazum sa Slovačkom koji će sprečiti zloupotrebu srpskih radnika

Srbija

13.11.2017. 13:01

Ministri za rad Srbije i Slovačke, Zoran Đorđević i Jan Rihter, potpisali su u Bratislavi protokol o saradnji koji će omogućiti bolju i efikasniju saradnju u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja i zloupotrebe srpskih radnika u slovačkim fabrikama, javlja slovačka agencija TASR.

U Slovačkoj su ove godine najbrojniji strani radnici postali državljani Srbije pošto je u slovačkim preduzećima u septembru ove godine, bilo sa dozvolom za rad, bilo preko agencija, radilo više od 8.500 Srba što je za 4.300 više nego u isto vreme 2016. godine prema podacima slovačkog Centra za rad, socijalna pitanja i porodicu.

Krajem septembra u Slovačkoj je radilo 45.900 stranih radnika, što je za 12.700 radnika više nego u istom periodu prošle godine.

Potpisivanje protokola za efikasnije suzbijanje nelegalnog zapošljavanja najavio je još u februaru ministar Rihter kada je izbio skandal povodom loših uslova u koje najčešće posredničke agencije dovode srpske radnike na rad u Slovačku.

Slovački ministar rada upozorio je tada da u Slovackoj možda ima stotina i stotina Srba koje su strane agencije dovele da rade na crno. Prošlogodišnje kontrole otkrile su 138 nelegalnih radnika iz Srbije i bilo ih je najviše medju svim strancima.

Od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj svega nekoliko stotina ima regulisane klasične radne dozvole preko biroa rada, pa tako i boravak dok većinu dovode agencije, često sumnjive, na rad bez regulisanja boravka kada radnici koriste bezvizni režim, a sami moraju da vode računa da njihov boravak u šengenskom prostoru ne predje 90 dana u svakih pola godine.

Slovačka Inspekcija rada i policija krenule su u učestalije kontrole preduzeca za koje se zna da zapošljavaju radnike iz trećih zemalja, van Evropske unije, u februaru, nakon skandala sa nehumanim uslovima i prevarama agencija koje su dovodile srpske radnike u fabirku Samsung u Slovačkoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.