Srbija

20.11.2017. 15:58

Autor: Nova Ekonomija

Miodrag Kostić kupuje Viktorija grupu

Srbija

20.11.2017. 15:58

MK grupa je pre nekoliko dana uputila ponudu za kupovinu šabačke kompanije Viktorija grupa koja je prezadužena i rešenje vidi u novom vlasniku.

Kako piše novosadski 021, stavovi dve strane u razgovorima s približeni, pa se može očekivati da do kraja godine dođe do realizacije. Tako će se u okviru MK grupe naći Sojaprotein, šidska uljara Mladost, subotički Veterinarski zavod…

Uzrok problemima u kompaniji je i već peta uzastopna sezona niskih cena ratarskih proizvoda na svetskim berzama. U Viktoriji su dugo očekivali preokret i dalje otkupljivali, doduše nešto manje količine. Ali cene pošenice, kukuruza, soje, ječma su već pet godina na veoma niskom nivou. 

Kada su pre dva meseca bankari prestali da reprogramiraju dugove i zatražili isplatu dospelih rata, nada je definitivno pokopana. Postalo je jasno da će se rešenje tražiti u vraćanju duga prodajom preduzeća. 

Sa druge strane, MK grupa ovih dana prodaje šećerane. Kako je 7. oktobra u Evropskoj uniji prestao da važi sistem kvota za proizvodnju šećera iz repe, Kostić je procenio da će nemačke, francuske i austrijske šećerane podići proizvodnju i ne samo povećati svoj udeo, već će i izvoziti izvan Unije. 

Tu će se, pak, sučeliti sa šećerom dobijenim iz trske, nešto slabijeg kvaliteta, ali dosta jeftinijeg od repinog. Da bi prodali robu moraće sniziti cenu. Tako će se, prema predviđanjima MK grupe, izvan unije naći repin šećer po niskim cenama. 

MK grupa je izuzetno zainteresovana da uđe u posao sa uljem, pa će Viktoriju kupiti i ako ne proda šećerane, piše 021.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.