Srbija

22.11.2017. 16:29

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Krkobabić: Bez novca nema razvoja zadrugarstva i sela

Srbija

22.11.2017. 16:29

U Srbiji je za poslednjih pet meseci formirano 180 zadruga i tako je razbijeno nepoverenje u ideju obnavljanja zadrugarstva, izjavio je ministar Vlade Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

On je posle obilaska štanda Zadružnog saveza Srbije na Međunarodnom sajmu etno hrane i pića na Beogradskom sajmu novinarima rekao da bez novca nema razvoja zadrugarstva i sela.

„Raspravljamo o budžetu u Skupštini i lokalnim opštinama i apelujem na sve da moraju da budu spremni za dodatna izdvajanja sredstava za poljoprivredu“, kazao je Krkobabić.

Kako je rekao, pitanje malinara, ratara i stočara može biti rešeno jedino formiranjem zadruga, podrazumeva se primerenih 21. veku, koje će biti specijalizovane.

„Mi od zadruga tražimo da budu utemeljene i organizaciono, tehnološki i ekonomski zatvorene celine koje će biti i profitabilne“, istakao je Krkobabić.

On je rekao da zadruge treba da budu centar kulturnih, sportskih i svih drugih aktivnosti jednog mesta.

Krkobabić je ocenio da je zadrugarstvo osnov srpskog sela, jer jedino objedinjeni posedi mogu male proizvođače da učine velikim robnim proizvođačima.

„Hoćemo mladim ljudima da pružimo mogućnost izbora da ostanu ovde, a zadruge su jedan od načina“, rekao je Krkobabić.

Posle obilaska sajma Krkobabić je učestvovao na konferenciji o međuzadružnoj saradnji zemalja regiona, koju je organizovao Zadružni savez Srbije uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kako je Krkobabić na konferenciji rekao, „zadrugarstvo je način življenja, a najbolji primeri za to su Italija i Španija“.

„Obnova zadrugarstva nije posao za jednu vladu, za jednog ministra ili stručne ljude ove generacije, to je posao za više generacija, a mi smo uspeli samo zato što smo otvorili ovo pitanje“, istakao je Krkobabić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.