Srbija

23.11.2017. 12:16

Autor: Nova Ekonomija

MK grupa širi voćnjak jabuka u Krčedinu na 240 hektara

Srbija

23.11.2017. 12:16

Kompanija Agrounija, članica MK Grupe, proširiće voćnjak jabuka u Krčedinu sa 120 hektara na 240 hektara jer je zarada veća na toj proizvodnji nego u ratarstvu, rekao je danas rukovodilac projekta proizvodnje jabuka Gojko Zagorac.

On je za Betu posle Fruitnet foruma jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da je Agrounija zajedno s partnerskom kompanijom Verda Vivo 2015. godine pokrenula proizvodnju jabuka i ove godine očekuje dobru zaradu.

„Na tržištu ove godine nema dovoljno jabuka i cene su dobre“, rekao je Zagorac.

Agrounija očekuje prinos od 4.000 tona jabuka po hektaru, a planirani prihod pre plaćanja poreza, kamate i amortizacije je 17.000 evra po hektaru.

Zagorac je rekao da je u podizanje voćnjaka uloženo osam miliona evra i da se uzgaja pet sorti jabuka Zlatni delišes, Gala, Greni smit, Fudži i Crimson snow.

„Oko 90 odsto jabuka plasiramo na rusko tržište, a ostatak na domaće. Novu vrstu tog voća, ‘crimson snow’, koja je poreklom iz Australije, testirala je italijanska firma Kiku od koje smo kupili pravo proizvodnje i prodaje u Srbiji, zemljama CEFTA i Rusiji“, rekao je Zagorac.

Dodao je da je voćnjak podignut po najvišim standardima intenzivne proizvodnje sa 4.000 do 5.000 sadnica po hektaru, opremljen sistemom za zalivanje i zaštićen protivgradnom mrežom, a gradi se i sistem za zaštitu od mraza i hladnjača.

Rukovodilac hladnjače Nikola Nenadović rekao je da je u hladnjaču koju pored voćnjaka gradi Agrounija uloženo pet miliona evra i kapacitet prve faze gradnje je 3.000 tona jabuka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.