Priče i analize

18.12.2017. 12:48

www.norway.no/en/serbia

Autor: Nova Ekonomija

Kad srpski kuvar sprema tradicionalna norveška jela u hotelu na norveškoj planini

Beogradski kuvar Nenad Perić je podelio svoja iskustva na sajtu Norveške ambasade u Srbiji o tome kako izgleda pripremati hranu u izolovanom hotelu na norveškoj planini na način na koji se pripremala hrana pre više od 200 godina.

Sve je počelo kada je posetio prijateljicu koja je živela i radila u planinskom hotelu Hytta u Norveškoj dolini Haling. Hytta se nalazi u nenaseljenom mestu, skrivena iza ostalih vrhova, u netaknutoj prirodi. Samim tim predstavlja izazov jer se do njega može doći samo jednim delom puta vozilom, a do samog hotela  može se doći samo gliserom preko ogromnog jezera kojim je Hytta okružena ili pešačkim planinskim stazama poznatim samo lokalnom stanovništvu i planinarima.

Kuvar2

NA SLICI: Planinski Hotel Hytta nalazi se  u Norveškoj dolini Haling

Priprema hrane kao pre 200 godina

Nenad je tako počeo da radi kao kuvar u tom ušuškanom hotelu gde se hrana priprema na način na koji se spremala pre više od 200 godina. 

„Hytta ima svoju mini elektranu, nema dometa signala mobilnih telefona, nema interneta, ima svoju farmu sa životinjama gde sve životinje slobodno šetaju i hrane na planinskim pašnjacima (svinje, koze, kokoške, krave…). Za brigu o životinjama je bila zadužena jedna gospođa koja je vodila farmu. Ujutru kada se krave vrate sa pašnjaka stiže domaće sveže pomuzeno kravlje mleko, jogurt, sirevi, domaći puter, i nadaleko čuvena domaća pavlaka koja je osvojila zlatnu medalju za kvalitet“, kaže Nenad.

Struju koristio samo 8h, posle toga pripremao hranu uz sveću

Priznaje da je najveći izazov bilo adaptirati se i vratiti u vreme u doba kada se tradicionalno radio ceo proces pripremanja hrane, dopremanja namirnica i služenja. 

„Kuvati uz sveću i bez struje i koristiti struju koja je na raspolaganju samo 8h, gde je naravno i apsolutno krajnji cilj da svaki gost bude zadovoljan i nasmejan punog stomaka ode srećan i opet se vrati,“ priča Nenad.

Kuvar

NA SLICI: Kuvar Nenad Perić, kaže da je rad u ovom hotelu bio sjajno iskustvo

U blizini hotela jezero sa planinskom pastrkom

Međutim, celokupno iskustvo je bilo sjajno iskustvo, kako kaže, jer je naučio i druge tehnike spremanja i stvaranja namirnica od sireva i mlečnih proizvoda do same nege životinja. Hytta  ima i svoju pušnicu za dimljenje ribe, mesa i sireva. U okolini se nalazi jezero koje je bogato planinskom pastrmkom koja se dimila u pušnicama ili fermentisala.

Tako se za doručak uglavnom sprema kisela riba, kavijar, dimljeno meso, sirevi, povrće i salate. 

„Što se tiče glavnih jela za ručak ili večeru tu postoji takođe ogroman broj specijaliteta i jela od mesa – pečenje, stekovi, šnicle, kobasice, kuvana jela, razni potaži i supe, tako da u tom delu kuhinja jako podseća i ima dosta sličnost sa srpskom“, priča.

Norveška posebno vodi računa o održivom razvoju i očuvanju prirode

Skandinavske zemlje, a posebno Norveška, vode računa o održivom razvoju i očuvanju prirode i koriste svoje proizvode i prave svoje specijalitete iz nacionalne kuhinje. 

„Jedan od primera takođe je i restoran Maaemo u Oslu koji važi za jedan od najboljih restorana na svetu i nalazi se u Mišelinovom vodiču, gde se na jelovniku koji je sezonski nalaze uglavnom domaća Norveška tradicionalna jela. Ista ta jela možete da probate na tradicionalni  način u većini Hytta širom Norveške“, ističe Nenad.

Nenada su životni planovi trenutno vratili u Srbiju ali utisci iz Norveške su toliko snažni da se nada da će ih u nekom trenutku opet obnoviti.  

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.