Svet

26.12.2013. 10:28

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Rast kineske privrede veći od planiranog

Svet

26.12.2013. 10:28

Kineska vlada očekuje da će ovogodišnji privredni rast usporiti na 7,6 odsto, i istovremeno upozorava na mogućnost dodatnog pada, javila je agencija Sinhua.
Objavljena prognoza je ispod stope rasta od 7,7 odsto iz prošle godine, ali iznad cilja vlade za ovu godinu od 7,5 odsto, prenosi agencija AP.
Kina ima najveći privredni rast od bilo koje veće zemlje na svetu, ali ovogodišnja prognozirana stopa rasta je gotovo polovina rasta od 14,2 odsto iz 2009. godine.
Vlada u Kini, međutim, upozorava da je privredni rast suočen sa brojnim izazovima, među kojima su rastući troškovi rada, ekološki problemi, slaba globalna tražnja i prekomerni proizvodni kapaciteti u pojedinim industrijskim granama, javlja Sinhua. 
Kineska vlada je, takođe, ukazala na problem sporog restrukturisanja ekonomije, povećano zagađenje i socijalne konflikte među interesnim grupama. 
Kineski lideri su pod sve većim pritiskom da zamene model rasta zasnovan na izvozu i investicijama koji je doneo tri decenije ubrzane ekspanzije, ali koji je sada izgubio na zamahu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.