Vesti iz zemlje

11.04.2018. 11:59

Večernji list

Autor: Nova Ekonomija

Poverenici Agrokora preuzimaju 95 odsto imovine kompanije na ime dugova

Tačno godinu nakon pokretnja procesa vanredne uprave, poverenici Agrokora postigli su sporazum na koji će način naplatiti svoja potraživanja.

Iza naizgled komplikovane šeme stoji činjenica da su ruske banke, koje su Agrokoru i dale najviše kredita, obeštećene s najvećim paketom akcija u novoj holding kompaniji te da su dobavljači, među kojima su najveće hrvatske kompanije u prehrambenoj industriji, osigurale naplatu većine dugova, ali i pet godina sigurnog plasmana svoje robe u sve trgovine u sastavu Agrokora, piše Večernji list.

Najvećih 20 poverenika imaće 95 odsto imovine nove kompanije. Kreditori po roll-up modelu i razlučni poverioci naplatće sva potraživanja, odnosno 1,5 milijardi evra. Ostali će pretrpeti velike otpise, međutim dugovi se namiruju udelima u sustavu koji danas vredi malo, ali ima potencijala da im se poveća vrednost.

Svi članovi Privremenog veća poverilaca, uprava Udruženja dobavljača i predstavnik VTB banke potpisali su u utorak načelni sporazum o ključnim elementima nagodbe, a njime je ugovorena korporativna struktura grupe, dugovi novog holdinga, način naplate tih dugova te sporazum o naplati graničnog duga dobavljača, izvestio je vanredni poverenik Agrokora Fabris Peruško, koji će na čelu kompanije ostati najverovatnije do kraja godine, a možda i duže.

Iako još zvanično nema potvrde o tome ko će dobiti koliki udeo, Večernji list je pisao da će ruske državne banke Sberbank i VTB u novom holdingu imati oko 44 odsto udela, vlasnici obveznica oko 25 odsto udela, pri čemu američki fond Knighthead Capital oko 12 odsto, domaće banke oko 10 procenata te dobavljači i neke domaće kompanije poput Adrisa oko osam odsto. Udeli će se raspodeliti po takozvanom EPM modelu koji će biti gotov u idućim nedeljama. Oni koji imaju potraživanja iz kompnija u boljem finansijskom stanju naplatiće se bolje, kao i oni koji imaju jemstva više kompanija iz sistema.

„Vlasnički udeo Sberbanke dominiraće holdingom. On je najveći poverilac, a veliki deo im je pokriven jemstvima“, potvrdio je Peruško.

Iz Sberbanke su poručili da su saglasni s dogovorenim, ali i upozorio da je ovo tek početni dogovor te da je pred nama još puno ozbiljnog rada da bi se Agrokor i njegovi poverioci saglasili oko obvezujuće nagodbe u okviru zakonskog roka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.