Svet

03.01.2014. 21:49

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Slabljenje valute za titulu najboljeg evropskog guvernera

Svet

03.01.2014. 21:49

Sporna odluka Češke narodne banke da ciljano oslabi nacionalnu valutu, donela je guverneru Miroslavu Singeru nagradu za najboljeg guvernera u Evropi.

Nagradu mu je dodelio mesečni magazin Bankar koji izdaje Fajnenšl tajms grupa, prenose češki mediji.

Singer je nagradu dobio pre svega zbog intervencije koja je imala za cilj da poveća inflaciju i podstakne privredu.

Ipak, mnogi ekonomisti sumnjaju u pozitivan efekat te mere na oslabljenu privredu. 

Guverner Singer nagradu smatra priznanjem celom timu saveta ČNB. Rekao je da to prihvata kao ocenu stručnjaka, ali konačnu ocenu, po njemu, daće vreme. 

„To je, ipak, potvrda da korake koje preduzimamo, u kontekstu trenutnog stava u oblasti teorije i prakse monetarne politike, široka stručna publika prihvata i ocenjuje kao adekvatan i efikasan odgovor na situaciju u kojoj se češka privreda danas nalazi“, rekao je Singer. 

Pored intervencije, stručna porota i redakcija renomiranog časopisa Bankar je prilikom ocenjivanja u obzir uzela i Singerovo istupanje među stručnjacima srednjeevropskih zemalja u raspravama o postizanju finansijske stabilnosti u Evropskoj uniji. 

Prošle godine je titulu magazina Bankar za evropskog guvernera dobio šef centralne banke Turske, Erdem Bašči, podsećaju mediji. 

Češka narodna banka planira da do 2015. godine drži kurs nacionalne valute na 27 kruna za jedan evro. U novembru je to predstavljalo pad za jednu krunu. Tek u narednim mesecima će se intervencija ČNB u potpunosti odraziti na cene, i to najviše na uvoznu robu. 

Singer je uveren da poskupljenje neće obuhvatiti prehrambene proizvode zbog dobrog prošlogodišnjeg roda. S tim se, međutim, ne slažu poljoprivrednici. Prema njima, poskupeće naročito svinjsko meso, sirevi i krompir, jer je kod tih artikala veći udeo uvoza.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Nigde ne piše koliko je bilo ljudi na protestu!
    U svakom slučaju ne malo….negde oko 5.000!
    Isto tako se MORA reći i da je veliki broj pripadnika Vojske bio sprečen da dodje…na primer u 1.brigadi KoV su danas svi morali da budu postrojeni u kasarni u 9.00!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.