Priče i analize

05.06.2018. 12:40

Hina

Autor: Nova Ekonomija

Svemirski turisti tek sledeće godine na putu oko meseca

Svemirski turisti moraće barem do sredine sledeće godine, a možda i duže, čekati na putovanje oko Meseca brodom kompanije SpaceX, piše Wall Street Journal.

„Novi program leta – sada odložen barem do sredine 2019. a verovatno i kasnije – još nije objavila“ kompanija sa sedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018, navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali „govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Ilona Maska za istraživanje Sunčevog sistema u kojem će učestvovati čovek“, dodaje njujorški dnevnik.

Turisti će putovati na Mesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX raketa Falcon Heavy koja je pre samo četiri meseca bila uspešno lansirana.

Portparol SpaceX-a Džejms Glison rekao je u saopštenju koje prenosi AFP da kompanija „ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Meseca i da raste zanimanje klijenata“ za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija tačka u dubokom svemiru do koje je čovek došao.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.