Svet

31.01.2014. 09:30

Business.hr

Autor: Nova Ekonomija

SAD: Vojnike zamenjuju roboti

Svet

31.01.2014. 09:30

Do 2020. broj vojnika u američkoj vojsci smanjiće se sa 540.000 na 450.000 a prema najavama iz Ministarstva odbrane ulogu vojnika polako će preuzeti roboti.

Pentagon planira da uskoro hiljade vojnika zameni robotima.

Kako se navodi u saopštenju, ovo će doneti smrtonosnu, lako pokretljivu i agilni silu. Ovo je prvi put da je Ministarstvo odbrane SAD zvanično objavilo ovakve informacije.

Oko 1.000 vojnika iz jedne od brigada će za početak biti zamjenjeno robotima i dronovima izjavio je general Robert Kon. Pentagon i DARPA u poslednje vreme sve više „guraju“ tehnologiju koja je povezana sa robotima, a Pentagon je dosada investirao milijarde dolara u kompanije poput Boston Dinamks koja je sada u vlasništvu Gugla. 

Do sada je ova kompanija razvila Alfa Dog robota koji je dizajniran kako bi vojnicima nosio tešku opremu. Ministarstvo odbrane SAD investiralo je sedam miliona dolara u Avatar program koji ima za cilj da vojnikovu svest ubaci u robot . 

Oni će po svemu sudeći zameniti ljudski element u borbi. Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su pokrenula kampanje za sprečavanje upotrebu robota. Međutim, robote poput onih iz filmova možemo očekivati tek između 2030. i 2040. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.