Vesti iz sveta

27.06.2018. 13:09

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Lex Agrokor postao pravna tekovina EU

Evropski savet je uvrstio Zakon o postupku prinudne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog interesa za državu, takozvani lex Agrokor, u pravnu tekovinu EU.

„Zakon o vanrednoj upravi u društvima od posebnog državnog interesa danas je Evropsko veće verifikovalo kroz svoju direktivu, odnosno uredbu kao postulat i pravnu tekovinu EU, i kao takva ona će početi da se primenjuje s današnjim danom u svim zemljama EU“, rekao je Darko Horvat, hrvatski ministar privrede, preduzetništva i trgovine. 

Kako prenosi Jutarnji list pozivajući se na nezvanične informacije, navodno je od 28 predstavnika država njih 27 glasalo za to da se lex Agrokor uvrsti u pravnu tekovinu EU, a protiv je bila samo Slovenija. 

Jutarnji je pokušao da tu informaciju proveri u Ministarstvu spoljnih poslova, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu, ali nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu. 

„Ako se ta informacija i zvanično potvrdi, to bi bila velika politička satisfakcija za premijera Andreja Plenkovića, ali i za Martinu Dalić, bivšu potpredsednicu Vlade, koja je dala ostavku na tu dužnost povodom afere ‘hotmail’. To bi nadalje značilo da se u državama EU bilo koji postupak koji bi bio povezan s imovinom Agrokora mora voditi u okviru Zakona o postupku prinudne uprave“, piše zagrebački dnevni list. 

Za sada su taj zakon priznale kao važeći na njihovoj teritoriji, nepravosnažno, Engleska i Švajcarska, i to nakon što je ruska Sberbanka zatražila od tih država da ne prizna taj zakon, tvrdeći da on nije prilagođen evropskom insolventnom pravu, dodaje se u tekstu. 

Sada kad je Sberbanka pristala na nagodbu poverilaca, to više i nije toliko bitno, ali će biti važno ako neko drugi od nezadovoljnih poverilaca Agrokora bude hteo da „ruši“ taj zakon, ocenjuje Jutarnji. 

„To u zanimljivu poziciju, da se tako izrazimo, dovodi Sloveniju čije sudstvo nije priznalo lex Agrokor, ali će morati da ga prizna verifikacijom u Evropskom savetu. Drugim rečima, ni u Sloveniji niko neće moći da se naplati od imovine Agrokora mimo Zakona o postupku prinude uprave“, objašnjava list. 

Dalje dodaje da je tu, naravno, najvažniji Merkator, i konstatuje da, međutim, taj slovenački trgovački lanac ima ugovor s bankama-kreditorima koji je s njima sklopio Ivica Todorić, a koji umnogome ograničava upravljačka prava „starog“ i „novog“ Agrokora u Merkatoru. 

„Štaviše, ako se banke ne saglase s promenom vlasništva u Agrokoru, mogle bi da aktiviraju klauzulu prema kojoj u tom slučaju mogu sve kredite u celosti da stave na naplatu i tako odvedu Merkator u stečaj. No, sadašnje informacije ne govore u prilog tome da će banke-kreditori Merkatora tako postupiti, ali će novi vlasnici Agrokora sigurno morati o tome da vode računa“, zaključuje se u tekstu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.