Svet

07.02.2014. 10:25

Mashable

Autor: Nova Ekonomija

Azija kao spas za internet gigante

Svet

07.02.2014. 10:25

Američke internet kompanije zahvaljujući Aziji i dalje rastu. Da nije Azije, imale bi velikih problema da nastave da cvetaju. Bez Azije njihov profit bi opao a to bi izazvalo gnev investitora.

Ovaj trend se može preslikati na svaku veliku tehnološku kompaniju od Kupertina do Redmonda. 

Apple 

U svom poslednjem izveštaju o zaradi, Wall Street Journal primećuje da su Kina i Japan najvažnija mesta kada je rast kompanije u pitanju. Obezbeđivanje ugovora sa China Mobileom predstavlja jednu od najboljih vesti kada je zarada u pitanju za Apple u 2014. godini. Apple je u prošlom kvartalu prijavio zaradu od 8.8 milijardi dolara u Kini u prošlom kvartalu, i nema sumnje da će ona nastaviti da raste zato što je Kina najveće tržište smartfona na svetu. Može se reći da tržišta Azije spasavaju Apple na duge staze. 

Lenovo je spasio Google nevolja sa Motorolom 

Sledeći je Google, jedan od Appleovih najvećih rivala na tržištu smartfona. Prošle nedelje je objavljeno da će Lenovo kupiti Motorolu od Googlea za 2.91 milijardu dolara. Lenovo se nalazi u vlasništvu kineske kompanije koja je od IBM-a otkupila njegovu PC diviziju 2005. godine. Azija polako raste dok se američke kompanije rešavaju svega što nije ključno za njihovu strategiju. 

Google je imao sreće da je neko uopšte želeo da kupi Motorolu, ali je kompanija ipak zadržala ono najvažnije – Motoroline patente. 

Najveći rast Facebooka je u Aziji 

Facebook ima preko 368 miliona aktivnih korisnika u Aziji i ovaj broj je u konstantnom porastu. Kompanija sa druge strane gubi na miliona korisnika na domaćem tržištu, ali brojevi u Aziji cvetaju i to bez Kine koja i dalje blokira ovu društvenu mrežu. 

Yahoo, Alibaba i Merisa Mejer 

Yahoo ima 20 odsto udela u Alibabi, najvećoj e-komerc kompaniji u Kini. Zapravo, zarada ovog sajta u prošlom kvartalu je bila skoro duplo veća od one koju je ostvario Yahoo i to je direktorki Merisi Mejer omogućilo da kompaniji obezbedi neke nove akvizicije kao što je Tumblr. Skoro da se sa sigurnošću može tvrditi da bi bez Alibabe Yahoo bio u velikim problemima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dragi tražitelja kredita !!!

    Vi u bilo financijskih poteškoća? Želite li pokrenuti vlastiti posao? Ovaj kredit tvrtka je osnovana organizacije za ljudska prava diljem svijeta s jedinim ciljem pomaganja siromašnima i ljudima s financijskim poteškoćama života. Ako želite podnijeti zahtjev za kredit, vratite se u nas s detaljima u nastavku e-mail: g.marius95@hotmail.com

    Ime:
    Potreban iznos kredita:
    Trajanje kredita:
    Broj mobitela:

    Hvala i Bog blagosloviti
    POVJERENJE
    gospodin Marius

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.