Svet

11.02.2014. 13:01

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Kazahstan zbog FED-a devalvira svoju valutu

Svet

11.02.2014. 13:01

Centralna banka Kazahstana devalviraće domaću valutu, tenge, za skoro 20 odsto u odnosu na američki dolar.

Na taj potez centralna monetarna vlast zemlje se odlučila zbog nesigurnosti izazvane restriktivnijom monetarnom politikom američkih Federalnih rezervi (Fed).

„Centralna banka Kazahstana odlučila je da od 11. februara prestane da podržava kurs tengea na njegovom prethodnom nivou, da smanji obim deviznih intervencija i da smanji nivo svojih intervencija u procesu formiranja kursa tengea“, navela je ova institucija u saopštenju.

Domaća valuta menjala se u rasponu od 145 do 155 za jedan dolar, a prema novom kursu biće 185 tengea za dolar, s mogućim oscilacijama od plus minus tri tengea. 

U odnosu na kurs tengea na zatvaranju tržišta sinoć to predstavlja devalvaciju od 19 odsto. 

Ovaj potez objašnjava se time da je američka centralna banka (Fed) rešila da smanji svoju monetarnu podršku domaćoj privredi, što je dovelo do povlačenja kapitala iz zemalja u brzom razvoju ka razvijenim zemljama. 

To je izvršilo dodatni pritisak na monete zemalja u brzom razvoju i pojačalo nestabilnost na svetskim finansijskim tržištima. 

Sa smanjenjem podsticaja u SAD, američke obveznice ponovo postaju atraktivnije, zbog čega se novac povlači sa tržišta u razvoju što vrši pritisak na tamošnje valute. 

I za slabljenje domaćeg dinara, obrazloženje Narodne banke Srbije je da je to posledica povlačenja jeftinog novca sa američkog tržišta, najvećeg u poslednjih pet godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ako je toliko mudar zašto je slao voz za Kosovo,pre bi se reklo da veoma loše i diletanski donosi odluke,potpisao sporazum za granice i priznao Kosovo za državu,a to je izdaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.