Svet

17.02.2014. 10:28

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Dubai postaje centar modne industrije

Svet

17.02.2014. 10:28

Dubai i luksuz su danas gotovo sinonimi, a novi fokus je na globalnoj modnoj industriji vrednoj više milijardi dolara.

Nakon što je postao dom najviše zgrade na svetu, ogromnih veštačkih ostrva u obliku palminog drveta i flote patrolnih policijskih automobila među kojima je jedan „ferari“, jedan „lambordžini“, kao i 2,5 miliona dolara vredan „bugati vejron“, Dubai sada kreće u osvajanje modnog tržišta, kojim trenutno dominiraju SAD, Evropa i Japan, prenosi AP.

Na Bliskom istoku, Dubai je vodeća ekonomska sila, gde se ostvaruje polovina celokupne maloprodajne potrošnje tog regiona.

Od 7,6 milijardi dolara koliko je 2012. potrošeno na modu na Bliskom istoku, jedna trećina te sume je potrošena samo u Dubaiju, prema podacima kompanije „Bejn i kompani“.

Dok se ljudi u drugim delovima arapskog sveta bore sa protestima, nasiljem i krizom, moderni oblakoderi, sjaj i bogatstvo Dubaija pružaju naizgled beskrajne zalihe hedonizma i razonode. 

Kompanija za nekretnine CBRE rangirala je Dubai kao drugu najvažniju destinaciju za strane modne kuće, odmah iza Londona. 

Kako AP navodi, nešto više od polovine najvećih svetskih modnih kuća ima svoje prodavnice u tom gradu, a gotovo trećina potrošnje luksuzne robe na Bliskom istoku se upravo odvija u Dubaiju, prema podacima konsultantske kompanije „Bejn i kompani“. 

Međutim, gradski zvaničnici žele više, pokušavajući da Dubai pretvore u centar kreativnosti koji će privući najbolje dizajnere iz tog regiona. 

U gradu, u kojem živi 1,2 miliona stanovnika, već je započet veliki građevinski projekat pod nazivom „Dubai dizajn distrikt“, ili „D3“, koji je namenjen modnoj industriji i biće dom modnih studija, butik-hotela, luksuznih apartmana i, naravno, šetališta za šoping. 

Prva faza izgradnje Dizajn distrikta, na površini od 1,7 miliona kvadratnih metara, koštaće oko milijardu dolara i biće gotova do 2015. godine, izjavila je Amina Al Rustamani, izvršna direktorka kompanije „Tekom investments“, koja radi na tom projektu. 

Budući da stranci čine oko 90 odsto populacije Dubaija, dizajneri tvrde da je to pravi grad za nove brendove i preduzetnike koji žele da ih svet primeti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. zdravo.
    Ja sam gospodin Rahel privatni zajam zajmodavac koji daje život vrijeme prilika kredit za pojedince, poduzeća, osiguranje, itd Jeste li u bilo kakve financijske teškoće ili u potrebi za kredit za investiranje ili vam je potreban kredit da plati svoje račune tražiti dalje kao mi smo tu da bi sve svoje financijske probleme stvar prošlosti. Nudimo sve vrste kredita u bilo kojoj valuti denominacije sa stopom od 2%, bez unaprijed fee.I želite koristiti ovu veliku medij da znaš da smo spremni da vam pomoći s bilo koje vrste kredita riješiti vaš financijski problem.If da onda se vratiti danas putem e-pošte (rahelcohranloan@gmail.com) za više detalja, vi ste vrlo dobrodošli.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.