Svet

03.03.2014. 10:17

BBC

Autor: Nova Ekonomija

Voren Bafet u 2013. ostvario rekordan profit

Svet

03.03.2014. 10:17

Investiciona kompanija Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) američkog milijardera Vorena Bafeta zabeležila je rekordan profit u 2013. godini, prenosi BBC.

Berkšir Hatavej zaradio je 19,5 milijardi dolara prošle godine, za razliku od 2012. kada je zaradio 14,8 milijardi dolara.

„Na operativnom polju sve je ispalo dobro za nas prošle godine, u nekim slučajevima izuzetno dobro“, rekao je Bafet deoničarima. 

S druge strane, kompanija je zabeležila lošiji rezultat na S&P 500 indeksu akcija, i to petu godinu za redom. Rast knjigovodstvene vrednosti kompanije u prošloj godini iznosio je 18,2 odsto, dok je S&P 500 indeks porastao za 32,4%. Bafet, međutim, kaže da je takav ishod očekivan kada S&P beleži odlične rezultate. 

Berkšir Hatavej je prošle godine uvećao svoj vlasnički udeo u Koka-Koli, Ameriken Ekspresu, IBM-u i Vels Fargu, ali je smanjio udeo u britanskom maloprodajnom lancu Tesko, i to sa 5,2% na 3,7%. 

Bafet priznaje da je pogrešio kod nekih odluka o investiranju u pojedine kompanije koje su imale veoma slabe prihode. 

„Nisam bio u zabludi, jednostavno sam pogrešio u proceni ekonomske dinamike kompanije ili industrijske grane u okviru koje ta kompanija posluje“, rekao je Bafet. 

„Srećom, moje greške su se najčešće odnosile na relativno male akvizicije. Naši veliki poduhvati su uglavnom zabeležili dobar rezultat, a u nekim slučajevima, i bolji od toga. Ipak, još nisam napravio svoju poslednju grešku u kupovini kompanija ili akcija. Ne ispadne uvek sve kako smo planirali“, poručio je on. 

Voren Bafet je rangiran na četvrtom mestu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.