Svet

04.03.2014. 00:52

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Miodrag Kostić zamrzava poslove u Ukrajini

Svet

04.03.2014. 00:52

Kompanija Agroinvest Ukrajina nije imuna na političku situaciju u Ukrajni i privremeno je zamrzla svoje proizvodne aktivnosti.

Direktor kompanije Agroinvest Ukrajina, koja posluje u okviru MK grupe, Željko Erceg izjavio je da privremeno „zamrzavanje“ proizvodne aktivnosti ne predstavlja problem za tu kompaniju koja posluje u sektoru poljoprivrede, jer kako je naglasio, trenutno nije sezona intenzivnih radova u poljoprivredi.

Na pitanje da li je ugrožena investicija srpske MK grupe u Ukrajini zbog političkih previranja u toj zemlji, Erceg je rekao da je Agroinvest Ukrajina u stalnom kontaktu s matičnom kompanijom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). 

„U stalnom smo kontaktu sa našom matičnom kompanijom, ali i sa EBRD koja je kapitalni partner (equity partner) MK grupe, a samim tim i Agro invest Ukrajina. Njihova politička težina i uticaj, u nekim slučajevima, mogu da pomognu, iako za sada za tim nije bilo potrebe“, naglasio je Erceg. 

„Osim toga, mi smo i 100 odsto izvozno orijentisani na treća tržišta tako da nemamo problem sa realizacijom“, kazao je on i istakao da su toj kompaniji Ambasada i Konzulat Srbije u Kijevu, odmah po eskalaciji sukoba u Ukrajini, ponudili podršku. 

Prema rečima Ercega, kompanija Agroinvest Ukrajina je interno napravila plan i obučila radnike za slučaj višenedeljnog gubljenja internet i telefonskih komunikacija i kopiranja podataka sa servera, sve do maksimiziranja fizičkog i tehničkog obezbeđenja imovine. 

Agroinvest Ukraina, prema podacima sa sajta tog preduzeća, obrađuje više od 35.000 hektara zemlje u Kijevskoj, Vinickoj, Čerkaskoj i Žitomirskoj oblasti. 

Rusija je tokom vikenda intervenisala kako bi preuzela kontrolu nad ukrajinskim poluostrvom Krimom, koje ima strateški značaj, a nova vlada u Kijevu strahuje od šire invazije ruskih snaga. Zapad je odgovorio najavom sankcija, a SAD su zapretile mogućim zamrzavanjem ruskih sredstava i trgovinskim kaznama. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Не знак због ради чега оволика „бука и хука“ око једне обичне уредбе председника САД?!? Подсетимо се (а то не беше тако давно) има томе 20-так дана, 48 часова пред долазак садашњег председника у Белу кућу, председнику РС Милораду Додику је забрањен улазак у САД јер је претња по Дејтон,по овога или онога и сви су у глас „ускликнули“ да је то права ствар! На страну то што М.Додик нема ни кучета ни мачета и ни на један начин никога и ничим није угрозио САД,нико се од ових садашњих „оглашивача“ није ни осврнуо на то што је урадила одлазећа Обамина администрација!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.