Srbija

11.03.2014. 12:44

Beta

Autor: Nova Ekonomija

U PKB-u zabeležena rekordna mlečnost krava

Srbija

11.03.2014. 12:44

PKB saopštila je da je u februaru 2014. prosečna mlečnost po kravi bila je 8.284 litara, što je najveća proizvodnja mleka u tom mesecu od kad postoji PKB.

Kako je objavljeno u kompanijskom listu „Poljoindustrija“, proizvodnja mleka na nivou PKB-a početkom marta 2014. po kravi bila je preko 8.500 litara i očekuje se da će i u ovom mesecu biti ostvaren najviši nivo proizvodnje mleka u martu.

Zamenik direktora proizvodnje PKB-a Nikola Lazić kazao je da je svo proizvedeno mleko ekstra klase, što govori i o dobrom zdravstvenom stanju zapata. 

„Rezultati koje ostvarujemo posebno dobijaju na značaju ako imamo u vidu da smo se nadovezali na prošlu, vrlo tešku godinu za stočare u državi“, kazao je Lazić. 

On je potsetio da je PKB u 2013. zbog pravno-formalnih i drugih objektivnih faktora bio u veoma nezavidnom položaju i na godišnjem nivou ostvario je proizvodnju od 7.400 litara mleka po kravi, što je bilo ispod očekivanja, a došlo je i do smanjivanja brojnog stanja krava. 

Prema rečima Lazića, problemi PKB-a počeli su u februaru prošle godine s pojavom aflatoksina koji je prouzrokovao probleme u plasmanu mleka, pa je ta korporacija bila primorana da iz recepture za pripremu koncentrata isključi kukuruz koji nije mogla da zameni drugom komponentom u koncentratu. 

„I zbog pojave salmonele u suncokretovoj sačmi u dužem periodu u isto vreme kada smo imali problem sa kukuruzom, bili smo priomorani da 
iz koncentrata isključimo i ovu komponentu, pa krave umesto da u obroku dobijaju 2,5 do tri kilograma suncokretove sačme, dobijale su oko 80 grama inkapsa, što nikako nije adekvatna zamena“, kazao je Lazić. 

On je naglasio i da zbog svih problema sa kojima je bio suočen PKB prethodne godine, ostvareni rezultat u proizvodnji mleka po kravi u februaru 2014. a koji je najbolji od nastanka PKB-a, kao i činjenica da se povećava brojno stanje krava, još više dobija na značaju. 

Prema njegovim rečima, i proizvodnja svinja u PKB-u od početka ove godine ostvaruje dobre rezultate i jako je veliko interesovanje kupaca za prasad proizvedenu u toj korporaciji. 

„Prasad proizvedena u PKB-u ostvaruju u ovom momentu neočekivano dobru, verovatno najbolju cenu na tržištu. Sve ove činjenice zajedno pokazuju da stočarstvo u celini, kao i rad, a posebno u PKB-u gde je primena struke i nauke nesporna, ima perspektivu i da je dalji razvoj moguć“, kazao je Lazić. 

Prema ranijim podacima, prosečna proizvodnja mleka po muznom grlu u PKB-u u 2013. bila je 7.700 litara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.