Svet

13.03.2014. 13:34

B92

Autor: Nova Ekonomija

U SAD do 2034. godine roboti zamenjuju polovinu radnika

Svet

13.03.2014. 13:34

Veštačka inteligencija i roboti su se odavno pridružili ljudima na radnim mestima, a naučnici sa Oksforda predviđaju da bi odnos uskoro mogao biti pola-pola.

Napredak je doneo alate koji mogu da donose odluke slične ljudskim, kao i sofisticirane robote koji te odluke mogu da sprovode. Inženjeri sada mogu da se oslone na algoritme koji se prilagođavaju i uče na prošlim primerima, pa se „velika automatizacija“ očekuje u naredne dve decenije.

Britanski naučnici navode da bi u narednih dvadesetak godina roboti mogli da zamene ljude na čak polovini radnih mesta u SAD, među kojima su službenici, knjigovođe, vozači taksija, ali i agenti za nekretnine. 

„Ovakve tranzicije su se dešavale i ranije. Sada je samo drugačije što je tehnološki napredak mnogo brži, pa bi tranzicija mogla da utiče na više različitih poslova“, kaže Karl Benedikt Frej, jedan od autora studije i istraživač Programa za istraživanje uticaja tehnologije na budućnost na Oksfordu. 

Kako se navodi, tranzicija je prirodan nastavak IT revolucije koja je već ostavila dubok trag u privredi širom sveta, kako kod „fizičkih“ tako i kod „mentalnih“ poslova. 

„Kompjuteri i roboti su preuzeli zadatke koji mogu biti specifikovani instrukcijama korak-po-korak, poslove koji podrazumevaju rutinu i potpuno jasne odgovornosti. To je eliminisalo potrebu za mnogim zanimanjima iz srednje klase u samo jednoj generaciji“, navodi studija. 

Sve jači računari su naišli na novu prepreku, a to je što su mogli da izvršavaju samo ono što im se jasno naredi i ni korak više. 

„To je uspelo da zadrži ‘ljudski ekskluzivitet’ u brojnim zanimaljima, ali sve do nedavno“, navodi se u studiji. 

Frej je uveren da će dalji tehnološki napredak, pre svega zbog mogućnosti „mašinskog učenja“ i daljeg razvoja veštačkih inteligencija ubrzo doneti lako dostupan softver sposoban da „nauči“ da sam donosi odluke. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. SNS da vas obmane pa to nije istina,ja neverujem .Koliko čujem šalju vam Babića da vam pomogne.Zar Vučiću neverujete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.