Srbija

20.03.2014. 01:52

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Birokratija koči dolazak Ikee

Srbija

20.03.2014. 01:52

Švedska Ikea nema dilema i vrlo je zainteresovana da otvori radnje u Srbiji, a razlog što to do sada nije urađeno leži u komplikovanim birokratskim procedurama.

„Glavni problemi nisu vezani za pregovore, već za komplikovane birokratske procedure“, izjavila je Tanjugu savetnica švedskog ambasadora u Beogradu Liselot Martinenko Agerlid, povodom činjenice da švedski proizvođač nameštaja i sitnog pokućstva pregovara sa srpskim vlastima duže od sedam godina, a do sada nije otvorio nijedan objekat.

„U tim birokratskim procesima mnogo je različitih koraka, a koliko znam, Ikea dobro napreduje u savladavanju tih koraka. Nadam se da ću za vreme mog ostanka u Srbiji biti u mogućnosti i da vidim otvaranje prve radnje“, navodi Martinenko Agerlidova. 

Savetnica švedskog ambasadora podseća da su problemi Srbije s kojima se suočavaju investitori istaknuti i na različitim rang-listama koje se bave ocenom poslovnog okruženja. 

„Ima mnogo stavki koje su deo tog rangiranja. Na primer, jedno je koliko brzo možete da osnujete preduzeće, a po tom kriterijumu je Srbija dobro pozicionirana. Druga stvar je koliko lako može da se kupi zemljište ili da se nabave neophodne građevinske dozvole“, ukazuje Martinenko Agerlidova. 

Ona smatra da u tim oblastima ima mesta za napredovanje, kako bi se privukli strani investitori. Srbija, kako kaže, ima mnogo potencijala, a sada je na državi da se potrudi da biznis prepozna taj potencijal. 

„Sigurna sam da će biti mesta da se stanje u tim oblastima popravi. To ne samo da će biti važne oblasti u procesu približavanja EU, već će biti i deo plana ekonomskog razvoja Srbije“, ocenila je ona. 

„Mi imamo vrlo pozitivne signale oko namera vlade da popravi poslovno okruženje“, poručila je sagovornica Tanjuga. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.