Svet

20.03.2014. 16:57

Danas.hr

Autor: Nova Ekonomija

U Hrvatskoj se letovanje plaća i bitkoinima

Svet

20.03.2014. 16:57

Dobru reklamu, ali ne i toliko virtuelnog novca, dobile su kompanije u regionu koje su uvele plaćanje bitkoinom.

Dubrovčanka Lucija Neal sa suprugom izdaje apartmane u naselju Sustjepan, kao i mnogi drugi meštani. Ali ono po čemu su jedinstveni, ne samo u tom gradu, već i u regionu, jeste mogućnost plaćanja virtuelnim novcem – bitkoinom.

Iako za plaćanje bitkoinom nude 10 odsto popusta za smeštaj, još niko od gostiju nije posegnuo za svojim digitalnim novčlanikom, ali je bilo nekoliko zainteresovanih, kaže ova preduzetnica i vlasnica apartmana. 

„Moj suprug je programer i prati novitete u digitalnom svetu, a oboje smo zainteresovani za dizajn novčanog sistema. Bitkoin ima ogroman potencijal i hteli smo da uvedemo valutu i projekat , a kako se povećava broj ljudi i firmi koji prihvataju bitkoin, tako on dobija na snazi i pouzdanosti pa smo odlučili da se uključimo i postanemo deo mreže“ , objašnjava Nil, koja je i predsednica udruženja Budućnost novca . 

Nakon što su uveli mogućnost takvog plaćanja, mediji širom sveta pisali su o njima, jer, saglasni su stručnjaci, sve što je vezano za bitkoin je vest. 

Dobru reklamu, ali ne i toliko bitkoina, dobile su i druge, retke kompanije i ugostitelji u regionu koji su napravili takav potez. 

U Hrvatskoj je to jedan portal koji se bavi trgovinom veb – domenima, u Srbiji jedan restoran , zatim i jedna gimnazija u Novom Sadu koja nudi plaćanje školarine virtuelnom valutom. 

U ostalim zemljama u regionu za sada nije bilo takvih ponuda, budući da je bitkoin mnogima na ovim prostorima još misterija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.