Priče i analize

16.10.2018. 16:41

Autor: Gardijan

Budućnost pametnih gradova stigla u Srbiju

Drugi Smart City Festival od 19-21. oktobra u Domu omladine Beograda

Kako izgleda budućnost pametnih gradova u eri 5G mreže i miliona povezanih uređaja zahvaljujući IoT infrastrukturi? 
Koju ulogu imaju Srbija i region kao mesto inovacija u oblasti pametnih gradova za posvećene inženjerske timove i aktivno civilno društvo?
S obzirom da će svaki drugi stanovnik planete živeti u gradovima do 2020. prema proceni Svetske zdravstvene organizacije na koji način gradovi mogu postati po meri čoveka?
Odgovore na ova i mnoga druga pitanja dobićemo na drugom Smart City Festivalu 2018 (#SCF18). Drugi Smart City Festival 2018 (#SCF18) održava se u Domu omladine Beogradu od 19. do 21. oktobra sa ciljem da se podrži održiv razvoj gradova po meri stanovnika, uz pomoć tehnologije.
Smart City Festival 2018 (#SCF18) je projekat Smart City Education Inicijative i Friedrich Naumann fondacije za slobodu.
Akteri na polju urbanog razvoja, tehnologije, politike, akademije i biznisa podeliće znanja, umrežavati se i sklapati poslove tokom tri dana intenzivnog programa.
Publika će saznati kako inovatori i donosioci odluka implementiraju pametne tehnologije u zajednici.
Na jednom mestu čućemo iskustva kolega iz Beča, Praga, Ljubljane, Podgorice, Trikale, Meksiko Sitija, Johanesburga, Berlina, Londona, Tel Aviva ali i više gradova u Srbiji.
Konferencijski program tematski je podeljen tako da se u petak 19. oktobra najviše govori o pametnim gradovima iz ugla institucija države i lokalnih samouprava, ali i dobre međunarodne prakse; dok se u subotu i nedelju (20. i 21. oktobar) prvenstveno predstavljaju trendovi za pametne gradove iz ugla preduzetnika i IT industrije.
Neki od 80 predavača čije ćemo iskustvo moći da čujemo iz prve ruke jesu: Dominik Vajs, čelnik Agencije za pametne gradove grada Beča; Džon Zhang, generalni sekretar Međunarodne mreže za transfer tehnologija iz Kine; Stefan Vilfort, osnivače jedne od vodećih kompanija za analizu potencijala solarne energije u Evropi tetraeder.solar; Kristina Jazinka Nikolić, direktorka za razvoj poslovanja Strawberry enegy London;
Rikardo Ferer Rivero, serijski preduzetnik u oblasti finteka i proširene stvarnosti (osnivač Hafven-a, VRTX Labs, PEY) i drugi.
Vodeće tehnološke i telekomunikacione kompanije iz regiona će prikazati kako kako srpska mala i srednja preduzeća mogu iskoristiti trendove u digitalizaciji, IoT tehnologiju, dolazeću 5G mrežu i automatizaciju poslovanja.
Partneri festivala za 2018. godinu su kompanije: MT:S, Tele2 IoT, Philips Personal Wireless Lighting, SerbianTech, Sava events, Spicefactory, WolkAbout, kao i naturalni partneri CocaCola sa brendom Smart water, DonCafe, Burrito Madre i drugi.
Ovaj jedinstven program u regionu podržao je Grad Beograd, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj SR Nemačke, Ambasada Izraela u Srbiji, kao i preko 60 organizacija civilnog društva.
Takođe, organizatori su mislili i na najmlađe pa nas očekuje poseban program za decu u petak i nedelju. Stvaramo bolju budućnost naših lokalnih zajednica uz dečije radionice sa najboljim edukatorima i IT profesionalcima.
Festival je besplatan za posetioce i poklon organizatora – Smart City Education inicijative i Friedrich Nauman fondacije za slobodu svim stanovnicima Beograda i našeg regiona.
Neophodno je da se zainteresovani registruju ovde i osiguraju sebi mesto za sesije kojima će prisustvovati.
Vidimo se u Domu omladine Beograda od 19-21. oktobra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.