Priče i analize

27.11.2018. 12:02

Novac.hr

Autor: OECD

Pet stvari o kojima ne razmišljate, a mogu vas koštati na razgovoru za posao

Uobičajeni saveti svima su poznati. Čvrsti stisak ruke prilikom upoznavanja i gledanje poslodavca u oči. Na razgovor za posao valja doći pripremljen, upoznat s poslom kojim se kompanija bavi i pristojno obučen. 

Ali, kažu stručnjaci, postoji i nekoliko stvari o kojima kandidat pre, za vreme i posle razgovora za posao nikad neće razmišljati, a može ga skupo stajati, piše portal Novac.hr.

U nastavku je pet stvari na koje treba pripaziti.

1. Cigareta pre razgovora

Razgovor za posao sam je po sebi stresna situacija. Pušači će pokušati da se opuste cigaretom. 
To je prva greška, kaže Paul McDonald, izvršni direktor u Robert Half, agenciji za zapošljavanje. Miris je prvi utisak koji će poslodavac o vama dobiti. U zatvorenom prostoru, kancelariji gde će se razgovor odvijati, svaki miris postaje naglašeniji. Dim cigarete posebno ulazi u odeću i ostaje na prstima pa bi ulaskom u takvu prostoriju poslodavca mogao zapljusnuti smrad „pepeljare“. Ali, ne bi trebalo izbjegavati samo cigarete, kaže, već i snažne parfeme. Poslodavci ne vole napad na svoja čula.

2. Doći na razgovor prerano

Kandidat koji zakasni na ugovoreni razgovor ispašće neozbiljan i nepouzdan u očima poslodavca. Ali  ni  dolazak na razgovor prerano nije ništa bolji.
„Poslodavac to može protumačiti kao nepoštovanje njegovog rasporeda“, opominje Ešli Stal, savetnica za karijere.
Dođete li pola sata pre, sekretarica ili službenica mora vas najaviti poslodavcu koji bi mogao da se oseti kao da ga požurujete. 
Kašnjenje nikako nije opcija, ali doći maksimalno deset minuta pre je prihvatljivo, savetuje.

3. Doći na razgovor s bočicom vode ili, još gore, mobilnim

Dođete li na intervju s mobilnim u ruci vaš je razgovor gotov. Nepristojno, ometajuće i jasna poruka poslodavcu da vam posao nije prioritet, kaže Alison Dojl, novinarka portala Balance careers. 
Takođe, rešite se kafe, soka ili bočice vode pre ulaska u prostoriju, upozorava. To ne samo da je neprofesionalno, nego ćete možda i nesvesno, što god poneli sa sobom, neprestano prevrtati po rukama. To odvlači pažnju i vama i poslodavcu. Ništa bolje nije ni odlaganje bočice na sto.
Time stvarate barijeru između sebe i poslodavca, kaže Dojl, a moguće su i nezgode. Prolivanje kafe ili vode po stolu ili čak poslodavcu.

4. Ne postaviti pitanje ili odmah pitati za platu

Kraj  svakog razgovora obično je rezervisan za pitanja kandidata. 
Imate li kakvih pitanja?, upitaće poslodavac, a puno kandidata će reći da nemaju. To je greška. 
Često se dogodi, kaže Sheron Huls, predsednica organizacije Employment Resource Group, da se kandidat ne može dosetiti ničeg pametnog. 
U tom slučaju postoji jedno univerzalno pitanje koje se uvek može postaviti: Koji su sledeći koraci?
Legitimno je da se kandidat raspita o samom procesu zapošljavanja. Čeka li ga drugi krug razgovora ili dodatno testiranje, kada može očekivati povratnu informaciju, hoće li biti poziv ili e-mail.
Suprotno očekivanju, greška je odmah povući pitanje plate, smatra Huls. To je pitanje opravdano jedino ako poslodavac prvi spomene tu temu. Takođe, postoje i drugi načini za dobijanje te informacije. Uvek možete nazvati Odeljenje za ljudske resurse te kompanije i to proveriti.

5. Ostaviti dobar utisak na osobu na recepciji

Iako o tome ne razmišljamo, prva i poslednja osoba koju ćemo sresti na razgovoru za posao nije poslodavac, već osoba koja radi u administraciji ili na recepciji. Ma koliko beznačajno se činilo, dobar utisak koji ostavimo na tu osobu mogao bi biti presudan. Nije neobična praksa da poslodavac od sekretarice zatraži mišljenje o vama, kaže Ana Bučanan, predsednica PR kompanije Buchanan. To može biti jednostavni gest, poput pitanja: Kako si?. Ali u ostavljanju dobrog utiska treba paziti da ne bi bili prenapadni i asertivni, upozorava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.