Svet

25.04.2014. 15:14

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Iranske vlasti podigle cenu benzina za 75 odsto

Svet

25.04.2014. 15:14

Iranske vlasti podigle su cene benzina na nekim pumpama za čak 75 odsto, u nastojanju da regulišu cene energenata u toj sankcijama pogođenoj zemlji.

Ovo povećanje, koje je stupilo na snagu u ponoć, deo je druge faze vladinih planova da u potpunosti ukine sve energetske subvencije.

Zbog vladinih mera cene električne energije i domaćeg gasa su početkom ove godine porasle za 25 odsto, preneo je Frans pres.

Vlasti Irana su pre nekoliko godina omogućile svim vozačima u zemlji da kupe do 60 litara benzina mesečno po subvencionisanim cenama, ali će, prema novim propisima, aktuelna cena goriva skočiti sa 7.000 rijala na 10.000 rijala po litru, što je za 43 odsto više. 

Prema najnovijoj odluci vlasti u Teheranu, cena polusubvencionisanog dizela će porasti sa 1.500 rijala na 2.500 rijala, odnosno za 60 odsto. 

Cilj ovakve odluke iranske vlade jeste liberalizacija svih cena energenata i smanjenje potrošnje energije, koja daleko premašuje globalni prosek. 

Iranski predsednik Hasan Rohani priznao je da će povećanje cena benzina poskupeti troškove života, makar na kraći rok.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. 8og marta je u centru Knez Mihajlove ulice bilo preko 50 clanova staba Aleksandra Vucica, sa prslucima i kapama na kojima su bili njegovi inicijali i njegov moto predizborne kampanje. Izveli su jako lep gest, svim damama su delili ruze, ali ako je drzava u trenucima stezanja kaisa, koji nam oni stezu vec 5 godina bezuspesno, valjda onda se drzavni novac ne treba rasipati na koje kakve promocije ko zna koga. A sto se tice prepametnog ministra Vujovica, praziluk mu viri iz nosa. On je kao i pojedini (ali ne svi) iz vlade, za samo 2 godine upetostrucio svoje bogatstvo. Poz

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.