Srbija

29.04.2014. 10:12

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Janković: Solidarni porez mamama je nezakonit

Srbija

29.04.2014. 10:12

Naplata solidarnog poreza na zaostale pa kumulativno naplaćene zarade trudnicama i porodiljama je nepravična, nezakonita i nepravilna, kaže Saša Janković.

Ombudsman Saša Janković je to naveo u zahtevu premijeru Aleksandru Vučiću, u kojem je zatražio hitan sastanak sa njim, a povodom „nepravične, nezakonite i nepravilne naplate tzv. solidarnog poreza na zaostale, pa kumulativno naplaćene naknade zarada trudnicama, odnosno porodiljama“, piše list Danas.

Janković je kao prilog zahtevu premijeru dostavio tekst „Država i trudnicama naplaćuje solidarni porez“ objavljen u istom listu 25. aprila. 

„Nažalost, uz sve moje napore, taj apsurdni problem koji u sebi sabira većinu nedostataka naše administracije i izaziva opravdani revolt građana, nisam uspeo da rešim sa resornim ministrom, Lazarom Krstićem, i pored formalne korespondencije i sastanka koji smo imali“, naveo je Janković u zahtevu za sastanak sa Vučićem. 

Podsetimo, Danas je pisao da isplate trudnicama i porodiljama kasne tri meseca, te su naknade za januar i februar stigle u aprilu, u razmaku od dvadesetak dana. Svim trudnicama i porodiljama kojima je zbirni iznos dve uplate prelazio cifru od 60.000 dinara, država je odbila određenu sumu na ime solidarnog poreza, iako je reč o kumulativnim isplatama. 

„Prava građana kojima je naplaćen „solidarni porez“ na kumulativno isplaćene zaostale mesečne prihode, prekršena su višestruko – prvo kašnjenjem mesečne zarade, odnosno naknade zbog porodiljskog odsustva, što ugrožava egzistenciju, a onda i neosnovanim umanjenjem novčanog prihoda zbog nepravilne naplate poreza“, upozorio je zaštitnik građana. 

Saša Janković je postojeći problem predočio ministru finansija Lazaru Krstiću, navodeći da bi on mogao biti rešen tako što će se trudnice i porodilje obratiti poreskoj upravi za povraćaj nepravilno naplaćenog poreza. 

Krstić je istakao da će preporuke i predlozi zaštitnika građana u vezi sa primenom solidarnog oporezivanja plata u javnom sektoru „biti razmatrani“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.