Srbija

29.04.2014. 10:20

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Vujović: Pravimo okvir za razvoj privatnog sektora

Srbija

29.04.2014. 10:20

Novi ministar privrede Dušan Vujović rekao je da će reformama biti napravljen institucionalni okvir za razvoj privatnog sektora u Srbiji.

Privlačenje novih investitora u kombinaciji sa investicionom klimom koja će privući naše i strane investitore pravi je način da se otvore stotine hiljada radnih mesta, rekao je Vujović.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar privrede Dušan Vujović, dugogodišnji saradnik Svetske banke, rekao je da postoje tri načina za obezbeđivanje podrške razvoju privatnog sektora. 

„Najpre treba završiti započete reforme, napraviti institucionalni okvir za razvoj privatnog sektora, a to znači smanjivanje državnih intervencija, priprema čitavog niza zakona koji će biti povučeni, pa onda vraćeni u skupštinsku proceduru, da se definišu mnoge stvari koje opredeljuju poslovni ambijent“, ističe Vujović. 

S druge strane, kaže Vujović, to će biti brojne podsticajane mere, koje su i ranije postojale, ali bi sada trebalo da budu još efikasnije i usmerene na podržavanje potencijalno najproduktivnijih i najinovativnijih delova privrede, po ugledu na zemlje koje imaju najveći rast u svetu kao što su Kina, Indija. 

„Treće je čišćenje propisa koji ometaju otvaranje novih radnih mesta i investicija, kao što su kabasti propisi, dugački propisi u dobijanju građevinskih dozvola u vođenju poslovne politike“, kaže Vujović. 

„U privredama kakva je srpska postoje ciklusi. Treba promeniti strukturu zaposlenosti sa neke stare nasleđene na neku novu. U tom procesu neki dobijaju, neki gube, a važno je da neto bude dobitak“, rekao je Vujović. 

Prema njegovim rečima, radna mesta u svetu počivaju na razvoju malog i srednjeg biznisa, ali i na razvoju velikog biznisa. 

„Mislim da privlačenje novih investitora u kombinaciji sa investicionom klimom, koja će privući naše i strane investitore da popunjavaju prostor od najvećih preduzeća do najmanjih u toj piramidi, biće pravi način da se otvore stotine hiljada radnih mesta koja su neophodna“, rekao je Vujović. 

Vujović je rekao da stavljanje javnih preduzeća pod kontrolu nije pokušaj centralizacije, već uvođenje standarda upravljanja sličnog onome u privatnom sektoru. 

Cilj da se poboljša način izbora profesionalnog menadžmenta, kontrole nadzornih odbora i izoštravanje uloge Vlade u tome, objasnio je ministar privrede i dodao da zaposleni u javnim preduzećima mogu da imaju veće plate nego u privatnom sektoru pod uslovom da ostvaruju određene performanse. 

Vujović je, govoreći o 153 preduzeća u restrukturiranju, rekao da je u ekspozeu jasno rečeno da će ona morati da idu u naredne korake, jer proces restrukturiranja nije dao rezultate. 

Gde nema perspektive važno je obezbediti socijalne programe i dodatnu obuku za one koji će ostati bez posla, a iz stečajne mese pokrenuti nova preduzeća kroz privatni sektor. Neka druga bi mogla uz manju ili veću pomoć da rade, rekao je Vujović. 

„Nisam optimista da će se lako naći rešenja“, dodao je Vujović. 

Ministar Vujović izjavio je da je prihvatio poziv premijera Aleksandra Vučića da bude deo Vlade Srbije jer se „na muci poznaju junaci“, kao i to što sada postoji politički mandat da se stvari promene i pokažu rezultati i dodao da nije optimista da će se lako naći rešenja. 

„Problemi su toliko narasli da se više ne mogu odlagati“, rekao je Vujović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Kosticu, prvo platite 7,6 milona Evra duga za naftu NISu 3 secerane (plaćene po 3 Evra) koje vam je NEKO oprostio, pa odnda dalje JEFTINO dravnu imovinu.
    Pod Kostćevim uslovima i moja baba Živana bi bila uspešni biznismen i moglaa da traži da jj se ustupi državna imovina.
    Državna imovina nije svačija i ničija ego imovina svih građana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.