Srbija

29.04.2014. 20:54

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Proizvođači duvana izgubili spor protiv Filip Morisa

Srbija

29.04.2014. 20:54

Proizvođači duvana koji su pre 14 godina potpisali ugovore o saradnji sa niškom Fabrikom duvana moraju da isplate milionsku odštetu Filip Morisu.

Proizvođači duvana koji su pre 14 godina potpisali ugovore o saradnji sa niškom Fabrikom duvana, protesnim okupljanjem u Nišu izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke Apelacionog suda u tom gradu, da kompaniji „Filip Moris“, koja je kupila duvansku industriju, pojedini proizvođači isplate milionsku odštetu za dobijenu opremu.

Podsećamo da je oko 500 proizvođača tužilo nekadašnju Duvansku zbog, kako navode, lošeg semena duvana, a potom su usledile i kontratužbe novog vlasnika, američke kompanije Filip Moris. 

Posle decenije provedene na sudu, Zoran Marković iz Batušinca, po presudi Apelacionog suda Kompaniji „Filip Moris“ moraće da plati četiri miliona dinara odštete, zbog mehanizacije koju je dobio, a koju nije isplatio u sirovom duvanu. Zbog desetogodišnjeg ugovora sa nekadašnjem duvanskom, kuća i plac su mu, kao tvrdi pod hipotekom, a ima i dva žiranta. 

Zbog lošeg semena, očekivani rod krupnolisne virdžinije je propao, pa oprema, tvrde proizvođači od 2005. godine i nije korišćena. 

Da je seme imalo virozu, potvrdili su stručnjaci, a zbog ugovora, većina njiva na kojima se nekada proizvodio duvan ostala je neobrađena. Sezonski radnici su ostali bez posla, a proizvođači bez planirane zarade. 

Zbog višegodišnjeg sudskog spora, pojedini ugovori sa proizvođačima duvana, kako Sud navodi, istekli su pre dve godine, iako proizvođači podsećaju da ih je Kompanija jednostrano raskinula pre devet godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Svaka cast, ja bih isto tako glasao…I tako bi glasali mnogi.Ovo me podseca na glasanje za Ustav od 1974 godine. Tada je protiv bila samo jedna podignuta ruka…Mnogi su se kasnije stideli sto su cutali.Ali sada je kasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.