Priče i analize

28.12.2018. 19:44

Beta

Autor: Rasim Ljajić

Amos Oz, čuveni izraelski pisac, preminuo u 80 godini

Čuveni izraelski pisac Amos Oz, dobitnik Nagrade Izrael, preminuo je danas u 80. godini, javili su izraelski mediji.
Oz, autor desetine knjiga na hebrejskom jeziku, jedan od najprevođenijih izraelski pisaca, rođen je 1939. godine u Jerusalimu, a odrastao je u kibucu. Studirao je filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.
Svoja dela počeo je da objavljuje 1961, kada je imao 22 godine i objavio je romane i zbirke kratkih priča, te oko 500 članaka i eseja za izraelske i međunarodne časopise.
Njegove najpoznatije knjige su „Crna kutija“, „U zemlji Izrael“ i autobiografska „Priča o ljubavi i tami“, objavljena 2002. godine za koju je dobio Geteovu nagradu. Po toj knjizi, američka glumica rodjena u izraelu Natali Portman režirala je film 2015. godine i glumila u njemu.
Oz je tri godine služio vojsku i učestvovao u šestodnevnom ratu 1967. godine i jomkipurskom 1973. godine, a posle je aktivno promovisao dijalog i mir između Izraela i arapskih suseda.
Takođe je mnogo pisao o sukobu Izraela i Arapa, a većina njegovih priča odnosi se na život u kibucu i istražuje odnos ličnosti sa modernom državom Izraela.
Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada, Nagrade za mir Nemačkih izdavača, italijanske Nagrade Primo Levi, francuskog Ordena umetnosti i književnosti u redu oficira, a više puta je bio kandidat za dobitnika Nobelove nagrade za književnost.
Za veme rata izraelske vojske protiv libanskog Hezbolaha 2006. i ratova u pojasu Gaze apelovao je na dijalog i uzdržanost. 
On je jedan od najvećih izraelskih autora i njegova dela odslikavaju imidž modernog Izraela i dugog putovanja ka miru.
„Ne znam šta budućnost nosi za Jerusalim, ali znam šta će se desiti. Svaka zemlja na svetu trebalo bi da sledi predsednika Trampa i preseli svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim. U isto vreme svaka od tih zemalja bi trebalo da otvori svoju ambasadu u Istočnom Jeruslimu, glavnom gradu palestinskog naroda,“ rekao je Oz u intervjuu u aprilu pred objavljivanje knjige na nemačkom.
Vest o smrti objavila je jedna od Ozovih ćerki na Tviteru Fania Oz-Salcberger koja se zahvalila svima koji su ga voleli.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.