Srbija

30.05.2014. 15:00

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Srbiji posle poplave prete klizišta

Srbija

30.05.2014. 15:00

Srbiji kao posledica poplava, prete brojna klizišta, posebno ukoliko brzo dodje do povlačenja Save i Dunava na beogradskom području, izjavila Biljana Abolmasov.
Govoreći o unutrašnjosti Srbije, profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta iz Departmana za geotehniku je navela da na tom području stvaranje klizišta još nije završeno.
Prema njenim rečima, profesori i stručnjaci Gradjevinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta danas su imali sastanak u Ministarstvu građevine, na kome je dogovoreno da se sa Vojno-geografskim institutom, specijalnim avionom, prelete područja sa klizištima kako bi se utvrdilo koja od njih su najhitnija za sredjivanje da se tamo pošalju ekipe, kao i da se utvrdi iznos materijalne štete. 
Procena štete zbog klizišta, kako je rekla, ne može da se uradi za dva, tri dana jer su potrebne minimum dve nedelje, pošto teren mora prvo da se snimi i snimci proanaliziraju, dodala je Abolmasov. 
Ona je ocenila da je neka od tih klizišta moguće sanirati, a neka ne, istakavši da Srbija ima dovoljno kapaciteta i stručnjaka koji na tome treba da rade i kada je reč o geologiji i o gradjevinskim stručnjacima. 
Ona je ukazala da su Srbiju zadesile nesvakidašnje padavine, koje nisu zabeležene više od 100 godina i za koje ne može da se kaže da su normalna pojava, istakavši da klimatske promene definitivno imaju uticaja na ovakve pojave. 
Srbija je 2005. kao i 2006. i 2010. imala ozbiljne količine padavina, koje su takodje pokrenuli puno klizišta, i sada više ne možemo računati da ćemo takve situacije imati jednom u 25 godina, što znači da ćemo morati da se prilagodeimo, kako ne bismo imali velike materijalne štete, dodala je Abolmasov. 
Ona je ukazala da postoji mogućnost da Srbija kroz neke medjunarodne projekte dobije odredjenju količinu novca namenjenu, pre svega, za istraživanja o klizištima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.