Srbija

30.05.2014. 16:54

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Uskoro počinju radovi na Prokopu?

Srbija

30.05.2014. 16:54

Domaći konzorcijum, koji predvodi Energoprojekt spreman je za nastavak radova na izgradnji železničke stanice Beograd centar u Prokopu.

Naši neimari, koji su pobedili na tenderu, očekuju da će posao krenuti za desetak dana, pišu Novosti.

Do tada, sa investitorom, „Železnicama Srbije“, treba da potpišu ugovor i izdaju garancije za avans i za dobro obavljen posao, kaže za „Novosti“ Vladimir Milovanović, generalni direktor „Energoprojekta“.

Tako će, posle pauze od punih 14 godina, Prokop ponovo postati gradilište.

„Dobra je vest što je Kuvajtski fond za razvoj, koji sa 26 miliona evra kreditira radove u Prokopu, dao „zeleno svetlo“ za realizaciju zajma i početak radova. U konzorcijumu je šest domaćih kompanija. Čim potpišemo ugovor i „Železnice“ uplate avans mogu da počnu radovi“, ističe Milovanović. 

Posao u Prokopu može da se završi u roku do 420 dana. Tenderom su obuhvaćeni kapaciteti za prijem, otpremu i upravljanje saobraćajem vozova u novoj železničkoj stanici. To znači kompletno sređivanje građevinske i elektrotehničke infrastrukture. 

„Nakon dobijanja saglasnosti kuvajtskog kreditora na izveštaj tenderske komisije, predstoji nam priprema i zaključivanje ugovora za izvođenje radova u Prokopu“, potvrdio je za „Novosti“ Dragoljub Simonović, generalni direktor „Železnica Srbije“. 

Prema pisanju lista, to praktično znači da će nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova kuvajtski kredit postati operativan. Radovi u Prokopu uskoro će početi, jer za to više nema nikakvih prepreka. Na ovaj način „Železnice“ intenziviraju aktivnosti na završetku beogradskog železničkog čvora i stvaraju pretpostavke za uspešnu realizaciju projekta „Beograd na vodi“. 

Kako je predviđeno tenderskom dokumentacijom, u Prokopu će se izgraditi četiri i obnoviti postojeća dva koloseka. Planirana je nabavka materijala gornjeg stroja za prvi i drugi kolosek, završni i zanatski radovi na pothodnicima i na peronima, izrada i montaža informativnog sistema za obaveštavanje i usmeravanje kretanja putnika…

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.