Srbija

30.05.2014. 16:59

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Šta će biti sa Agroživom?

Srbija

30.05.2014. 16:59

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović upoznaće naredne nedelje predstavnike sindikata i uprave Agroživa sa informacijama o opstanku te kompanije.
To je saopštio predsednik Samostalnog sindikata Agroživa Branko Nadaždin, koji je naveo da su predstavnici sindikata na sastanku upoznali direktora Srbijagasa, preduzeća u čijem je vlasništvu Agroživ, s teškom situacijom u kompaniji i zainteresovanošću zaposlenih za budućnost i očuvanje kompanije.
On je saopštio da je Bajatović informisao prisutne o aktivnostima koje se preduzimaju u koordinaciji sa Vladom Srbije, a u vezi sa opstankom kompanije Agroživ.
Radnici Agroživa su u štrajku jer plate nisu dobili od početka ove godine, a posle prekjučerašnjeg isključenja struje u svim objektima te kompanije na teritoriji Srbije, uključujući i inkubatorsku stanicu i farme, struja je juče uključena u upravnoj zgradi i klanici te kompanije. 
Predsednik sindikata Nezavisnost Jovica Katić ranije je najavio da će se oko 300 radnika, koliko ih je počelo štrajk, u petak okupiti ispred zgrade Srbijagasa u Novom Sadu. 
Predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević istakao je da je od 1.140 radnika Agroživa njih blizu 700 sa teritorije te opštine, što bi, ukoliko bi ti ljudi ostali bez posla, ostavilo nesagledive posledice za Žitište, koje je svrstano u nerazvijene opštine. 
„Problem je vrlo ozbiljan, posebno ako bi se i dalje prilazilo tom problemu, od danas do sutra. Prvi koraci bi bili pokušaj integrisanja imovine živinoplusa u stečaju, a najveći je problem taj što niko od nas nema nikakvih kontakata sa strateškim partnerom iz Srbije koji se pojavio nedavno i delovao vrlo optimistički“, rekao Vučurević agenciji Beta. 
Kako je naglasio, prodaja imovine u stečaju je ušla u zakonsku proceduru i „iluzorno je očekivati da to sada neko može da zaustavi“.
Agroživ je od 2010. godine u vlasništvu Srbijagasa, a pre toga poslovao je sa tridesetak povezanih i zavisnih društava. Svi potrebni kapaciteti za proizvodnju bili su u vlasništvu tih povezanih i zavisnih društava. Pokretanje stečajnog postupka nad kompanijom Agroživ uticalo je na sudbinu pomenutih društava, tako da je u protekle dve godine počelo sprovođenje stečajnih postupaka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Prvo neko mora krivicno da odgovara a drugo ministar I oni koji su odgovorni za stampanje moraju iz svojih dzepova da plate a ne da trosak snose gradjani Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.