Svet

05.06.2014. 10:11

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Ko ima najveći porez na rad u Evropi?

Svet

05.06.2014. 10:11

Prema veličini stope poreza na rad, Belgija je prva na listi u Evropi, sa 42,8 odsto u 2012. godini.
Istovremeno, prema oporezivanju kapitala i prihoda od kapitala, sa stopom od 35,5 odsto, ta zemlja se takođe nalazi pri samom vrhu.
Ovo su podaci do kojih je došao belgijski Suar, a koji će, prema navodima ovog lista, kroz dve nedelje objaviti Evropski institut za statistiku Evrostat.
Posmatrano prema ukupnim poreskim opterećenjima, Belgija je zauzela drugu poziciju sa 45,4 odsto, posle Danske sa stopom od 48,1 odsto. Stopa poreza na kapital i prihode od kapitala u Belgiji je znatno veća (35,5 odsto) nego u Holandiji (13,7 odsto) ili, na primer, u Nemačkoj (22,2 odsto), ali je niža nego u Francuskoj, gde iznosi 46,9 odsto, koja je prva u ovoj kategoriji. 
Suprotno, belgijske stope poreza na potrošnju, kao i ekološke takse, među nižima su u Evropi. 
Isti izvor podseća da se javni dug Belgije u 2014. popeo na 101,2 odsto bruto društvenog prozvida, ali da bi, prema ocenama stručnjaka, trebalo da opada narednih godina. U 1993. godini, iznosio je 137,8 odsto BDP.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Osim obilaske domova, uvesti i video nadzor siromašnim domaćinstvima i kažnjavati ih ako jedu jeftin hleb, bajati ili ga uopšte ne jedu. Oni koji namaju hleba da se kazne, jer će im se ulenji želudac, pa kada ova vlast im obezbedi hleb po povoljnoj ceni, želudac neće moći da ga prihvati. Pošto je prošla predizborna kampanja, neke slobodne, ako takve ima, TV kompanije da snime krčanje praznih stomaka glasača, kao muzički hit. Moguće je to da iziritira vlasti kako bi poboljšali uslove življenja vernih glasača. Aktuelnom pekaru iz Sente, osim izrečene kazne, dodatno mu zabraniti približavanje i dodirivanje hlebu bilo kad i bilo gde, neka se nauči pameti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.