Srbija

09.06.2014. 23:36

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Sindikati najavljuju proteste zbog Zakona o radu

Srbija

09.06.2014. 23:36

Sindikalci traže da se odustane od izmena Zakona o radu ili će u protivnom izaći na ulice, kaže sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.
Mihajlović je na sednici Saveza samostalnih sindikata u Jagodini izjavio da će na predstojećem zasedanju Socijalno-ekonomskog saveta Savez pokušati da ukaže na to da nove izmene Zakona o radu nisu usaglašene sa obećanjem koje je premijer Aleksandar Vučić ranije dao.
„Smanjenje zarada zaposlenih nije bila tema pregovora na pregovaračkom stolu na radnoj grupi. Ono što je bilo i obećanje premijera, tadašnjeg prvog potpredsednika Vučića, jeste da neće zadirati u prava zaposlenih, odnosno da se neće ići na umanjenje zarada“, rekao je Mihajlović. 
Prema tim izmenama, naveo je Mihajlović, minuli rad se neće više obračunavati za sve godine staža, već samo za rad kod poslednjeg poslodavca, neće biti više naknada za smenski rad, a naknada za odlazak u penziju se smanjuje sa tri na dve prosečne zarade. 
Kako je Mihajlović kazao, ukoliko se na sednici Socijalno-ekonomskog saveta pokaže da premijer Vučić stoji iza novih izmena, kompromis ne postoji. „Ili će oni odustati ili ćemo mi izaći na ulice“, izjavio je Mihajlović. 
On je rekao da se u Srbiji guši socijalni dijalog, kao i kolektivno pregovaranje, a i sindikalno delovanje. „Ne znam kako će ova zemlja na ovakav način da uđe u Evropsku uniju, jer postulati koji postoje svuda u demokratskim društvima ovde pokušavaju da se uguše“, rekao je Mihajlović. 
Aktuelna Vlada je, po Mihajlovićevim rečima, dobila mandat da uđe u reforme, ali narod nije očekivao da će se „lomiti preko njihovih leđa“. 
„Ne može se ići preko džepova zaposlenih tako što ćete puniti džepove poslodavaca. Moraju i oni da iznesu teret nekih reformi, a ne samo da zarad toga što će eventualno doneti neki dinar i investicije u ovu zemlju da im se pusti na volju da rade šta hoće. Postaćemo robovlasnička zemlja, a da li je to ono što želimo“, upitao je Mihajlović. 
Predsednik Saveza sindikata za grad Jagodinu i opštine Pomoravskog okruga Miroslav Gajić je poručio da će Savez budno pratiti razvoj situacije. 
„Savez sindikata, iako je leto i ide se na odmore, neće sigurno da spava. Izaći ćemo na ulice, borićemo se za svoja prava“, naglasio je Gajić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dokaz da u Srbiji postoji sloboda medija je i taj, sto postoji „Danas“ , antisrpske i antivladine novine, koje iznose izrazito negativne stavove o Srbiji i vlasti u Srbiji . Tamo gde ne postoji sloboda medija ovakve novine ne bi postojale . Isto tako, na jedan perfidan nacin RTS vrsi negativnu selekciju informacija , sa aspekta optuzivanja vlasti , a finansira se iz drzavnog budzeta . A sta reci o N1 ? Zato prica o tome da ne postoji sloboda medija nije dobro namerna i nije istinita .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.